Досъдебно производство е образувано по случая със засечените отпадъци на пристанище Варна-Запад.Това обяви на брифинг наблюдаващия разследването по случая районен прокурор Невена Илиева, цитирана от Агенция "Фокус".

Сигналът е подаден на 16 януари до Районна прокуратура - Варна. Става въпрос за 25 контейнера незаконен боклук от Италия.

Товарът е пристигнал на варненското пристанище на 9 октомври 2019 година от италианския град Салерно. За получател на товара в документите е посочена фирма "Блацион" ООД със седалище София.

Фирмата получател е посочила като предмет на дейност - събиране и търговия с битови отпадъци. Предстои да се установи дали има разрешително за извършване на този тип дейност, както и дали притежава необходимите лицензи за този тип отпадъци.

Според декларираната информация в контейнерите е трябвало да има само пластмаса и каучук, но след проверката се оказва, че в него се съдържат и друг тип отпадъци като стъкло, дърво и текстил.

90-дневният срок за поставяне под митнически режим или реекспорт е изтекъл. В този срок трябва да се даде направление на стоката - да се внесе и обмити или да се реекспортира.

Ревизоро засега се въздържа от мораториум върху вноса на боклук

Ревизоро засега се въздържа от мораториум върху вноса на боклук

Първо трябвало да докладва резултатите на премиера

Екипи на прокуратурата, Икономическа полиция и РИОСВ пристигнаха на място, за да направят проверка.

Припомняме, темата за вносния боклук е особено актуална през последните седмици. Името на бившият екоминистър Нено Димов беше обвързано с темата за боклука, но за сега обвиненията към него са само за водната криза в Перник, заради което той подаде оставка.

Вчера започна проверка на всички затворени мини дали са складове за боклук. Премиерът Бойко Борисов пък поиска мораториум на вноса на боклук. Преди дни пък мораториум върху вноса на боклук поискаха от "Атака" и "Възраждане".

За отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Зам.-министър дал съгласие за внос на 25 000 тона боклук от Италия

Зам.-министър дал съгласие за внос на 25 000 тона боклук от Италия

Това са установили от прокуратурата

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.