Административен съд Кюстендил отвори широко вратата пред ТЕЦ "Бобов дол" да продължи с изгарянето на отпадъци. Съдията потвърди разрешителното, издадено на централата, съобщават от "Грийнпийс" - България и Екологично сдружение "За Земята".

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Докато настоящото разрешително на ТЕЦ "Бобов дол" остава в сила, заявките за прекратяване на горенето на отпадъци остават недоказани обещания. Решението на съда на първа инстанция оставя тази врата отворена пред централата, поясняват от "Грийнпийс" и "За Земята".

По думите им публикациите в социалните мрежи от хора, живеещи близо до ТЕЦ "Бобов дол", показвали черен дим, който излиза от комините на теца.

80 000 лева глоба за ТЕЦ-Бобов дол

80 000 лева глоба за ТЕЦ-Бобов дол

Съдът потвърди санкцията, наложена от екоинспекцията в Перник

Това се случва само броени дни, след като "Грийнпийс" - България и Екологично сдружение "За Земята" оповестиха кореспонденцията между Министерство на околната среда, с която се разрешава на ТЕЦ "Бобов дол" да изгаря с експериментална цел отпадъци в количества 10 000 пъти над допустимите в закона. Официалното разрешително, разглеждано от ИАОС от 2017 г., влиза в сила на 29 април 2019 г., точно след приключването на срока за експериментално горене, допълват от двете организации.

Делото срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол", заведено от "Грийнпийс" - България и "За Земята", предизвикало безпрецедентна гражданска активност — в него са се включили близо 100 жители на общините Бобов дол и Дупница.

Двете природозащитни организации се борят с изгарянето на отпадъци от години, а бурната обществена и медийна реакция през есента на 2019 г. доведе до поредица от проверки.

ТЕЦ "Бобов дол" имал право да гори биомаса

ТЕЦ "Бобов дол" имал право да гори биомаса

Това заяви изпълнителният директор на централата инж. Емил Христов

През пролетта директорът на ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД заяви в писмо до главния прокурор Иван Гешев, че ще прекрати използването на отпадъци за гориво. През юли председателят на Съвета на директорите на централата, Кристина Лазарова, потвърди в медиите, че ТЕЦ "Бобов дол" няма да изгаря отпадъци.

След тези заявки, от "Грийнпийс" - България и "За Земята" са предложили ръководството на централата да се откаже от разрешителното си пред Изпълнителната агенция по околна среда, която е и отговорният орган, издаващ разрешителните, за да прекрати делото. По думите им ТЕЦ "Бобов дол" обаче мълчаливо отказал.

Те подчертават, че от централата продължават да доказват писмото до главния прокурор, с което са заявили отказ от изгарянето на отпадъци.

"Грийнпийс" - България и "За Земята" го поискали и от Регионалната инспекция по околна среда в София, но от там са заявили, че централата не разрешава то да бъде публично.

Пак забраниха на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци
Обновена

Пак забраниха на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци

И отново ТЕЦ-ът заявява, че няма да гори РДФ

Според двете природозащитни организации освен технически остаряла, ТЕЦ "Бобов дол" е и системен замърсител, за което говорели редицата наложени глоби. По думите им обаче съдът не взимал предвид богатата история от нарушения и бил на мнение, че те нямат отношение към издаването на настоящото разрешително.

От "Грийнпийс" - България и "За Земята" изтъкват още, че съдът продължава да твърди, че ТЕЦ "Бобов дол" е важен за енергийната сигурност. Но ако разчита изцяло на своята конкурентност на енергийния пазар, централата трябва отдавна да е излязла от експлоатация, тъй като електроенергията, произведена е нея, е скъпа. Вместо това, ръководството намалява разходите, като започва да изгаря отпадъци. Практиката доби огромна популярност сред топлоелектроцентрали на въглища в страната, особено сред тези със сравними характеристики — остарели, силно замърсяващи и свързвани с Христо Ковачки, поясняват от двете организации.

Отпадъците нямат място в енергийната система като гориво, но имат сериозно въздействие върху здравето и живота на живеещите и работещите в централите", подчертава Меглена Антонова от "Грийнпийс" - България.

ТЕЦ "Бобов дол" се отказва от горенето на отпадъци

ТЕЦ "Бобов дол" се отказва от горенето на отпадъци

Топлоцентралата е изпратила писмо до главния прокурор

Припомняме, на 10 април при комплексна проверка на дейността на ТЕЦ "Бобов дол" на централата беше забранено да гори отпадъци, след като на 31 март ВАП възложи на министъра на околната среда и водите в 15-дневен срок лично да извърши проверка на инсталациите за горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол" и да представи обобщен доклад.

На 30 април екоминистърът се яви в прокуратурата заради ТЕЦ "Бобов дол", след като по-рано през деня стана ясно, че прокуратурата е влязла в ТЕЦ "Бобов дол" заради информацията, че там отново се горят отпадъци.

На 27 март от ТЕЦ-а съобщиха, че отново ще горят отпадъци, след като забраната на екоминистъра отпреди два месеца е отпаднала. Според информацията ще могат да се изгарят по 96 тона RDF отпадък за денонощие.

Подновеното горене на отпадъци предизвика остро недоволство сред местните хора.

Арестуваха директора на ТЕЦ "Бобов дол"

Арестуваха директора на ТЕЦ "Бобов дол"

Задържан е за 24 часа

През първия месец на годината проверка в ТЕЦ "Бобов дол" установи, че отпадъци са горени без разрешително.

На 18 януари прокурори и следователи влязоха в централата. Повод за посещението беше разследването на прокуратурата за престъпления против народното здраве и околната среда.

Тогава министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че отива на съд с ТЕЦ "Бобов дол".

На 23 януари стана ясно, че са отнели разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за горене на отпадъци.

Припомняме още, че на 10 октомври стана ясно, че Районният съд в Дупница е потвърдил глобата в размер на 80 000 лв., наложена на "ТЕЦ - Бобов дол" от екоинспекцията в Перник.