Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите в 15-дневен срок лично да извърши проверка на инсталациите за горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол" и да представи обобщен доклад.

Министърът на околната среда и водите следва лично да провери и да докладва:

- изпълнени ли са изискуемите условия за горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД и дали в инсталациите на същия се горят само и единствено такива съобразно издаденото комплексно разрешително;

- монтирано ли е предвиденото в комплексното разрешително оборудване /пречиствателни съоръжения - филтри , автоматични системи за извършване на собствени непрекъснати измервания и т.н.

- съответства ли фактическото състояние на ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД на всички условия залегнали в комплексното разрешително.

Няма криза с боклука на София, уверява екоминистърът

Няма криза с боклука на София, уверява екоминистърът

ТЕЦ "Бобов дол" имал всички разрешителни за обработката му

Припомняме, вчера екоминистърът се яви в прокуратурата заради ТЕЦ "Бобов дол", след като по-рано през деня стана ясно, че прокуратурата е влязла в ТЕЦ "Бобов дол" заради информацията, че там отново се горят отпадъци.

Миналата седмица от ТЕЦ-а съобщиха, че отново ще горят отпадъци, след като забраната на екоминистъра отпреди два месеца е отпаднала. Според информацията ще могат да се изгарят по 96 тона RDF отпадък за денонощие.

Подновеното горене на отпадъци предизвика остро недоволство сред местните хора.

През първия месец на годината проверка в ТЕЦ "Бобов дол" установи, че отпадъци са горени без разрешително.

На 18 януари прокурори и следователи влязоха в централата. Повод за посещението беше разследването на прокуратурата за престъпления против народното здраве и околната среда.

Тогава министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че отива на съд с ТЕЦ "Бобов дол".

На 23 януари стана ясно, че са отнели разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за горене на отпадъци.