Всички 141 секционни избирателни комисии на територията на община Благоевград ще бъдат проверявани, съобщиха от Административния съд в областта.

Инспекциите са наложени след оспорване истинността на съдържанието в протоколите на секциите, както на протокола на Общинската избирателна комисия (ОИК) - Благоевград, с данните, мотивиращи оспореното решение на ОИК. С последния бяха обявени резултатите от гласуването на кмет на общината при проведения на 5 ноември втори тур на изборите за кмет. След провеждането на открито заседание съдът назначи две съдебно-математически експертизи и съдебно-техническа експертиза на изборните книжа в посочени от жалбоподателя 64 секционни избирателни комисии на територията на община Благоевград.

Експертизите следва да дадат отговори дали в посочените секции е гласувано с машина, има ли печат на гърба на всички разпечатки от електронно гласуване и какво е разпределението между бюлетините с отразен вот за двамата кандидати при проведения втори тур на изборите за кмет на община Благоевград.

Съдебно-техническа експертиза ще обясни дали са отпечатвани разписки от машините преди началото и след обявения край на изборния ден.

Наред с това съдът разпореди и съдебно-математическа експертиза, която да провери верни ли са данните в протоколите за брой гласували чрез повторно преброяване на положените подписи в избирателните списъци, дописаните под черта избиратели, както и списъците с придружители.

Илко Стоянов обжалва резултата от изборите за кмет в Благоевград

Илко Стоянов обжалва резултата от изборите за кмет в Благоевград

Той има съмнение в отчитането на машинния вот

Административното дело в образувано по жалба на независимия кандидат за кмет на община Благоевград Илко Стоянов. На пресконференция Стоянов, който бе начело на общината от 2021 г. и се кандидатира за втори мандат, каза, че жалбата му не е насочена към спечелилия вота на гражданите, а е с искане да се провери изборният процес и отразяването на избора на благоевградчани.

Следващото заседание на делото е насрочено за 7 декември от 14:30 часа. Тогава ще бъдат допуснати четирима свидетели на жалбоподателя, допълват от съда.

Припомняме, че жалба за провеждането на местните избори в Благоевград беше подадена и от кандидатът за общински съветник от ПП-ДБ Антония Сивикова във връзка с избора на общински съветници. Тя настоява вотът да се обяви за недействителен заради масово сгрешените протоколи на секционните комисии. В нея се иска изцяло отмяна на съответното решение на Общинската избирателна комисия, с което е обявен съставът на Общинския съвет в Благоевград.

Като мотив за оспорване на резултата жалбоподателката посочва публично оповестената от ОИК информация, че 75% от протоколите на СИК са били сгрешени, което е довело до "извършена неправилна преценка на действителните и недействителните гласове, както и неправилно и незаконосъобразно отчитане на преференциалния вот".

 След местните избори в Благоевград бяха установени 1311 недействителни бюлетини. 

Досегашният кмет на Благоевград отива на балотаж с кандидата на ПП/ДБ

Досегашният кмет на Благоевград отива на балотаж с кандидата на ПП/ДБ

Водеща роля в Общинския съвет завоюват от ВМРО - БНД (Български гласъ) с 12.74%