Софийският градски съд не одобри искането за по-лека мярка за неотклонение на бившия граничен полицай Валентин Христов - един от шестимата задържани по случая със смъртта на 18 нелегални мигранти, открити в тайник в изоставен камион край село Локорско, съобщи bTV.

По думите на съдия Иван Коев се събират още доказателства по случая, а основният спорен въпрос остава възможността обвиняемият да се укрие. Христов отрича да е участвал в трафика на мигранти, като това време е бил в Гърция.

По информация на БНТ в съдебната зала е станало ясно също, че затворените в тайник в камиона афганистанци са разполагали с телефон и чрез него са съобщили, че в превозното средство умират хора. Очаква се чрез справки да бъде установено с кого точно са комуникирали. Данните за телефона в тайника били събрани при последните разпити на оцелелите мигранти.

Според защитата на Валентин Христов той не е свързан със смъртта на мигрантите, няма опасност да се укрие, да извърши престъпление, или да въздейства върху свидетели. Прокуратурата пък счита, че тъй като продължава работата по установяване на допълнителни свидетели, освобождаването на обвиняемия може да повлияе негативно на хода на разследването. В крайна сметка и съдът прецени, че Христов трябва да остане в ареста.

И Апелативният съд остави в ареста шестият задържан след смъртта на 18 мигранти

И Апелативният съд остави в ареста шестият задържан след смъртта на 18 мигранти

Счита се, че бившият граничар е бил на ръководна позиция в каналджийската група