Съдът оправда Петър Низамов с прякор Перата по обвинението, че незаконно е арестувал мигранти. Решението е окончателно, съобщиха от Бургаския окръжен съд.

Окръжните магистрати потвърдиха мнението на Районния съд, че Перата е невинен по обвиненията, че на 10-и април миналата година в близост до село Евренозово, община Малко Търново, е арестувал незаконно трима афганистанци, като ги е вързал с т.нар. "свински опашки".

Прокуратурата иска постоянен арест на Перата за нападението над оператор

Прокуратурата иска постоянен арест на Перата за нападението над оператор

Петър Низамов е бил осъждан 3 пъти за причиняване на лека телесна повреда

Съдът е преценил, че разпознаването на Низамов от афганистанците е извършено не на живо, а по снимка, което е незаконно. В протоколите за разпознаване пък липсват имена и подписи на полицаи. Междувременно стана ясно, че същите афганистанци са в неизвестност от юни 2016 година.

Другите разпитани свидетели също не са посочили Перата като човека, връзвал хората. Съдът е категоричен, че те са задържани незаконно, но по никакъв начин не е доказано, че именно Низамов е извършил това.

Решението за оправдаване на Петър Низамов по обвинението за т.нар. "граждански арест" е окончателно.

Съдът остави Перата в ареста. Окончателно

Съдът остави Перата в ареста. Окончателно

Според адвокатите на Перата, операторът е провокирал насилието към себе си

Междувременно Низамов е с мярка за неотклонение "постоянен арест" заради агресивно поведение към оператор по време на протест срещу циганския терор.

Малко по-късно от Окръжния съд в Бургас представиха мотивите за потвърждение на оправдателната присъда на Петър Низамов по делото с имигрантите.
Той е невинен за противозаконно лишаване от свобода на трима граждани на Република Афганистан - А. И., Д.Д. и С.С. Низамов е невинен и за притежание на наркотични вещества.

Въззивният съдебен състав споделя напълно извода на първата инстанция за недоказаност по безспорен начин и на обвинението, че подсъдимият Петър Н. е държал наркотичното вещество - коноп.

Окръжен съд - Бургас потвърди, че част от доказателствата са компрометирани.

Решението на Окръжен съд - Бургас е окончателно. Повече за мотивите на въззивната инстанция от страницата на съда: http://212.122.172.40/Actove/nak2/VNOHD-414-17-R.htm