На първа инстанция съдът оправда единствения обвинен за аферата "Костинброд" - бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Той отговаря пред Темида за престъпление по служба.

По време на пледоариите по-рано днес държавното обвинение поиска двегодишна условна присъда за Желязков по делото за 350-те хиляди надпечатани бюлетини, открити в печатницата "Мултипринт". Акцията беше изключително шумна и с медийно присъствие точно в деня за размисъл преди парламентарните избори през 2104 година.

Съдът днес постанови, че Росен Желязков е невинен по обвинение за това, че за периода 27 април 2013 до 12 май 2013 в качеството си на главен секретар на МС не е изпълнил служебните си задължения, свързани с организацията и контрола на дейността на администрацията.

Магистратите признаха, че Желязков не е имал за цел да набави облага в полза на печатницата "Мултипринт". Съдът отхвърли и обвинението, според което Желязков не е осигурил строг контрол върху бюлетините.

Решението подлежи на обжалване в 15 дневен срок, а разноските по делото ще трябва да заплати държавата. Не стана ясно обаче дали държавното обвинение ще обжалва.

Самият Желязков заяви пред медиите на излизане от залата, че е удовлетворен от решението на съда. "Моралната справедливост чрез акта на съда намери своето обществено потвърждение", посочи Желязков.

Той отказа да коментира каквито и да е било аргументи и доводи извън съдебната зала, като поясни, че през годините, когато е заемал обществени и държавни позиции, е изградил институционално мислене.

Според императивите в законовите постановки трябва да подпомагат администрацията, каза още Желязков.

Бившият главен секретар на МС сподели, че не се сърди на държавата за двугодишното разхождане по съдилищата. Той отново декларира, че не изпитва нито свян, нито угризение по повод организацията на изборите. Запитан дали ще предприеме съдебни действия срещу държавата, ако оправдателната му присъда влезе в сила, Росен Желязков бе категоричен, че няма да съди държавата.

Припомняме, според обвинението Желязков не беше изпълнил служебните си задължения и в резултат на това са настъпили обществено опасни последици. Прокурорите твърдят, че Росен Желязков не е командировал на място служители, които да следят процеса по изготвянето на бюлетините в Костинброд.

От своя страна защитата на Желязков обясни, че главният секретар на Министерския съвет няма задължение да осъществява ежедневен контрол върху всеки един служител от администрацията на ведомството.

Самият Желязков обяви, че не се счита за виновен и настоя за оправдателна присъда. Той е категоричен, че не е имало нарушение в нито един етап от изпълнението на договора за отпечатването на костинбродските бюлетини.

Бившият главен секретар на Министерския съвет акцентира върху това, че в печатницата "Мултипринт" е трябвало да се съхранява технологичният брак при строг режим на достъпа. Въпросните бракувани бюлетини не са били негодни, а точно обратното. След допълнителна обработка е можело да бъдат използвани за гласуване.