Пловдивският окръжен съд постанови постоянен арест за Кирил Рашков, съобщи БТА.
Срещу Рашков, известен още като  „цар Киро",  е повдигнато обвинение за това, че на 10 юли пренесъл през граничния пункт „Капитан Андреево" 501 грама живак, без знанието и разрешението на митниците. Живакът е под разрешителен режим и забранен за износ.

Според съда са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение.

Рашков е обвинен в умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода.

Събраните доказателства по делото дават достатъчно основания да се смята, че той е извършил деянието, в което е обвинен, подчертават от съда. Магистратите са преценили, че е налице реална опасност Рашков да се укрие и да извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Спецслужбите работят по версията, че Кирил Рашков е подготвял взривяването на „мръсна бомба" срещу хора, които са му причинявали неудобства, съобщи Би Ти Ви.

„Според експерта по делото, живакът се използва за така наречените „мръсни бомби" - със силно поразяващ ефект. И ако живакът попадне, при положение, че има взрив, по открити части на човешкото тяло, в зависимост къде е попаднал този живак, който е открит, в крайна сметка по един или друг начин води до смърт." - коментира прокурор Румен Попов от пловдивската окръжна прокуратура.