Кристиан Николов, който предизвика катастрофата с телевизионния водещ Милен Цветков, остава в ареста. Това реши Софийският градски съд на заседание тази вечер, предаде БНР.

Съдът прие, че на този етап има достатъчно данни, че 22-годишният Николов умишлено е причинил смъртта на журналиста.

Шофирането под въздействието на четири упойващи вещества, много високата скорост, пренебрегването на червения светофар, липсата на спирачен път и опасността за останалите участници в движението на оживеното столично кръстовище - това са част от мотивите, с които съдия Мина Мумджиева остави под стража Кристиан Николов.

Според нея на свобода той може да се укрие, защото живее и учи в Германия, както и да извърши друго престъпление заради зависимостта си от наркотиците.

На обвинението за евентуален умисъл в действията на Николов възрази адвокатът му Любомир Таков - според него няма доказателства клиентът му да се е познавал с Милен Цветков. Той поиска от съдия Мумджиева да не налага никаква мярка за неотклонение и да го освободи от ареста. 

Прокурорът по делото опонира, че макар такива данни да няма, поредицата от нарушения на правилата за движение според съдебната практика могат да мотивират заключението, че Кристиан Николов умишлено е убил журналиста.

Съдът се съгласи с констатацията, че 22-годишният мъж съзнателно е нарушил правилата, разчитайки на шанс да не се стигне до фатален инцидент.

Според адвокат Таков обаче, прокуратурата не е доказала без съмнение, че Николов е шофирал джипа по време на катастрофата.

Според него, свидетелските показания не са достатъчни, за да се приеме, че обвиняемият е шофирал в момента на катастрофата - макар по делото да има видео-техническа експертиза, тя обяснявала само донякъде механизма на катастрофата и действието на отделни лица.

По думите му, Кристиан Николов е посочен като участник в катастрофата само от един свидетел - служителя, работещ като охрана на метростанцията. Другите двама полицаи, които са установили самоличността на Николов, според адвоката пристигнали след катастрофата и не били преки очевидци.

"Липсва лицева идентификация на заснетите от охранителните камери лица, отсъстват разпознавания", твърди Таков.

По-тежко обвинение за Кристиан Николов, употребил е 4 вида дрога

По-тежко обвинение за Кристиан Николов, употребил е 4 вида дрога

Предвижда се наказание от 15 до 20 години или доживотен затвор

Кристиан Николов следеше заседанието от ареста. Чрез скайп връзка той поиска да бъде пуснат на свобода, за да продължи образованието си.

Той може да обжалва постоянния си арест пред Софийския апелативен съд. Съдът насрочи това заседание за 30 май.

По-рано днес прокуратурата преквалифицира деянието на Николов като "тежко умишлено", включително заради обстоятелството, че катастрофата е станала на оживено място и така е бил застрашен животът на много хора.

Фактът, че в близост до мястото, на което джипът на Кристиан Николов е ударил колата на Милен Цветков, е имало преминаващи на зелено пешеходци, се вижда от записи на охранителни камери, разпространени в социалните мрежи.

На подобно видео от днес се вижда също как свидетели извеждат журналиста жив от колата му. Според предварително заключение от медицинската експертиза, той е имал няколко несъвместими с живота травми.

Ако Кристиан Николов бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на доживотен затвор.

Припомняме, обвиняемите за тежката катастрофа на Великден вече са четирима.

Освен на Кристиан Николов, обвинение беше повдигнато и на майка му - Десислава Пешева, защото му е позволила да шофира автомобила - собственост на управляваната от нея фирма, след употреба на наркотици.

Джипът "Ауди Q7" е собственост на фирмата "Десислава Пешева комерс", а майката на Николов е съдружничка на намиращия се от лятото на 2018 година в ареста бизнесмен Миню Стайков.

Обвинения бяха повдигнати също срещу приятелката на Николов - Симона Цветкова, и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Двамата са пътували в джипа към момента на катастрофата. Двамата са обвинени заради това, че са отказали да свидетелстват за обстоятелствата, довели до тежкия пътен инцидент.

Симона Цветкова и Георги Иванов са освободени снощи от ареста срещу парични гаранции от по 10 000 лева.