Съдът днес взе решение директорът на агенция "Митници" Петя Банкова и Стефан Димитров да останат в ареста. Те са обвинени в участие в организирана престъпна група. На заседанието трябваше да присъства и бащата на Димитров - Марин, но преди началото на заседанието той беше откаран в болница "Пирогов", съобщи съдията, цитиран от БНТ.

На Петя Банкова е повдигнато обвинение, че е превишила служебните си правомощия, като под влиянието на Стефан Димитров е отстранила Ангел Пейков от длъжността началник на митнически пункт "Лесово" и го е понижила, назначавайки вместо него Мирослав Сарандев за шеф на митница "Лесово".

Съдът приема, че Петя Банкова, Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов са били част от организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

По време на разпита си като обвиняема, Банкова отрече познаването на баща и син Димитрови, но доказателства от СРС и свидетелски показания показват обратното. Съдът не се довери на показанията на Банкова, като отбеляза, че има снимки от срещи между нея и Стефан Димитров, както и с главния секретар на МВР Живко Коцев.

Според съдия Тони Гетов не е проблем срещата на Банкова с Коцев, но се изразява загриженост за присъствието на Стефан Димитров. В края на март на автомобил до летище София Димитров подарява скъп часовник на Коцев, който той поставя на ръката си.

ПП очаква ad hoc прокурорът да се занимае с казуса Живко Коцев

ПП очаква ad hoc прокурорът да се занимае с казуса Живко Коцев

Зад състава на кабинета "Главчев" прозира дългата ръка на г-н Пеевски и г-н Борисов