Специализираният наказателен съд остави в ареста управител на столични нощни клубове и охранител във връзка с обвинение в трафик на жени. Те заедно с още трима охранители отговарят по обвинение за организирана престъпна група, която действала в периода от лятото на 2014-а до 30 януари 2016 г. в София.

Според държавното обвинение петимата са извършили трафик на жени с цел сексуална експлоатация. Момичетата са работили като проститутки в общо четири заведения, като са предлагали сексуални услуги на клиенти. Част от тях те обслужвали в специално обособени помещения в самите клубове. Имало и опция за сексуални услуги по домовете.

Именно охранителите, според прокуратурата, контролирали момичетата, записвали им часовете с клиенти и ги транспортирали до адреса. Там събирали парите от клиентите.

Арестуваха собственик на барове и гардовете му, давали проститутки за по 100 лв.

Арестуваха собственик на барове и гардовете му, давали проститутки за по 100 лв.

Групата действала от 2014-а

При претърсванията и изземванията е прибрана тетрадка, в която подробно се отчитала дейността.

Според прокурора момичетата подробно са разказали за схемата и са обяснили как и на кого са се отчитали. От държавното обвинение подчертаха, че ако бъдат пуснати с по-лека мярка, обвиняемите могат да извършат друго престъпление или да окажат въздействие върху свидетели.

Прави впечатление обаче фактът, че другите трима охранители към този момент не са задържани, а са с по-леки мерки, а именно парична гаранция. Този факт събуди недоумение и у адвокатите на двамата обвиняеми, които днес седнаха на подсъдимата скамейка. Според защитата няма данни за организирана престъпна група между петимата. Адвокатите поясниха още, че ако е налице такава, то прокуратурата трябва да обясни каква е организацията на групата, както и кой е нейният ръководител, а това не е направено.

Обвиняемият Иван Цветанов поиска да не бъде оставян в ареста, тъй като има две деца – едното на осем години, а другото на годинка и половина. За по-голямото дете на практика той е единствен родител, тъй като първата му жена е починала.

Алиман Байрам също поиска да бъде пуснат с по-лека мярка. Той изтъкна, че има дете. И двамата обвиняеми са семейни и се зарекоха, че няма да се укриват и да извършват други престъпления.

В рамките на защитната си теза адвокатите обърнаха внимание и на факта, че момичетата свидетелстват, че доброволно са потърсили работа в клубовете, без да са били принуждавани. Адвокатите допълниха, че по-голямата част от тях са неграмотни, слабо образовани и на показанията им не може да се вярва напълно.

Според спецмагистратите обаче от събраните доказателства към момента може да се направи изводът, че наистина е имало организирана престъпна група и всеки от петимата обвиняеми е извършвал престъпна дейност. Според съда няма реална опасност Цветанов и Байрам да се укрият, тъй като са семейни и имат постоянни адреси. Имало обаче опасност да извършат друго престъпление. Този извод съдът аргументира с това, че групата е действала година и половина, което е дълъг период и са набрани значителен брой момичета.

Определението подлежи на обжалване в тридневен срок. Ако това се случи, заседанието пред апелативния спецнаказателен съд ще бъде на 9 февруари.