Софийски градски съд пусна срещу парична гаранция от по 500 лв. двамата антимафиоти, обвиняеми за убийството на Пламен Куцаров.
Според съда не е доказано, че обвиняемите са използвали физическа сила спрямо арестувания.

Те обаче са могли са предвидят влошаване на състоянието на задържания и е трябвало веднага да му свалят белезниците и да предприемат мерки за запазване на здравето му, счита съдията.

Съдебното решение беше прието с бурни аплодисменти от присъстващите в залата колеги на обвиняемите. Според защитата съдията е дал урок по право на ръководството на МВР, което е направило предварително изявление за вината на обвиняемите 

Припомняме, Софийска градска прокуратура поиска постоянен арест за двамата антимафиоти - задържани във връзка със смъртта на арестанта Пламен Куцаров.

Според обвинението антимафиотите Божидар Проданов и Ирен Николов са били във физически контакт с пострадалото лице към момента на настъпване на смъртта.

По време на днешното заседание стана ясно още, че заповедта за задържането на Куцаров не е издадена по надлежния ред.

Куцаров не се е подписал под нея, каквато е процедурата и съдът обърна внимание на прокуратурата и досъдебните органи че това е съществен пропуск от тяхна страна.
Липсва и декларация от задържаното лице.

Приятелката на Куцаров от своя страна е подписала заповедта и декларацията за нейното задържане.

Съдът попита защо за задържането на Куцаров няма надлежни документи. Освен това съдът счита, че експертизите по делото са крайно недостатъчни.

Припомняме, Пламен Куцаров почина от кислородна недостатъчност. В хода на досъдебното производство се установява и хронична злоупотреба с наркотични вещества от негова страна.

В документите по делото се посоча още, че в много кратък период от време, преди смъртта си, Куцаров е употребил наркотици.

Според съда тук изникват много въпроси и затова трябва да се установи какво е „много кратък период от време".

Съдебното решение беше прието с бурни аплодисменти от присъстващите в залата колеги на обвиняемите.
Според защитата съдията е дал урок по право на ръководството на МВР, което е направило предварително изявление за вината на обвиняемите.

Прокуратурата от своя страна бе категорична, че има опасност обвиняемите да извършат друго престъпление, както и да повлияят върху свидетелите, които тепърва ще бъдат разпитвани.

Според обвинението двамата служители на реда са проявили немарливост при изпълнението на служебните им задължения и няма гаранция, че това няма да се повтори.

Макар че не са събрани доказателства за умисъл в действията на антимафиотите, техните действия трябва да бъдат оценени като особено опасни за лица, които за в бъдеще ще бъдат задържани, категорични са прокурорите.

Точно противоположното становище изрази защитата на Проданов и Николов.

Според нея от всички събрани доказателства може да се направи извода, че обвиняемите не са използвали физическа сила и са направили всичко възможно да окажат помощ на пострадалия Пламен Куцаров.

Адвокатите твърдят, че починалият е бил под наблюдението на подсъдимите и на техния началник.
Белезниците на Куцаров са свалени при появата на първите признаци за влошаване на състоянието му, след което му е направен сърдечен масаж.

Адвокатите на обвиняемите настояват за повторна експертиза, която да бъде направена в друго болнично заведение, тъй като е направена в нарушение.
Не е направен анализ на кръв и урина за кръвна захар. Не е направено и изследване за хипогликемия или алергичен шок, не е посочен и час на смъртта.

В експертизата е описана синина в долната част на гръбначния стълб на пострадалия, но експертите не могат да я свържат категорично с физическо въздействие от страна на обвиняемите.

В заключение защитата подчертава, че обвиняемите са нормално социализирани хора, възпитани да уважат закона.