Окръжният съд отхвърли иска на „Векта" ООД предявен към Градски транспорт Пловдив за изплащане на задълженията за доставка на гориво.

Мотивът на съда е, че сключеният договор и анекс са нищожни.

Претенциите на дългогодишния доставчик на гориво за градския превозвач са за изплащане на дължимите суми за гориво от ноември 2004 година до април 2005 година, в размер на 702 хил.лв., както и неустойки на обща стойност над 480 хил.лв. „Векта" ООД става основен доставчик на гориво за Градски транспорт, съгласно сключен договор по Закона за обществените поръчки през декември 2002 година, който е за срок от 1 година.

Сключеният в последствие анекс е в резултат на директно договаряне между двете страни, което противоречи на изискванията на ЗОП и това е основната причина съдът да го обяви за нищожен, коментира адвокат Снежана Славова, Пловдив24.

Решението на съда е скандално, а мотивите са несъстоятелни, заяви от своя страна собственикът на фирма „Векта" Петър Никленов. Той ще сезира ВСС и министъра на правосъдието за решението на пловдивските магистрати.

Според заключение на ДФК след извършена проверка през 2004г. нарушения по Закона за обществените поръчки няма.

В анекса е записано, че срокът на действие на договора между двете страни се удължава до провеждането на нов конкурс за доставка на горива, а такъв до този момент няма, допълни Никленов.