Административният съд в Благоевград е обявил днес за недействителен избора на Емил Илиев за кмет на община Струмяни, съобщи БНР, позовавайки се на информация от съда. Делото е образувано по жалба от кандидата за кмет от ПП ГЕРБ на Радослав Пецанов.

Извършени са оглед и проверка на избирателните списъци в две секционни избирателни комисии. Преброени са подадените за Емил Илиевдействителните гласове в три секции на територията на общината.

, както и четирима с липсващ подпис. Констатирани са и три бюлетини в СИК №5 и в СИК №10 с гласове за Емил Илиев, които е трябвало да бъдат отчетени като недействителни.

Съдът отказа да касира изборите за кмет на Смолян

Съдът отказа да касира изборите за кмет на Смолян

Решението подлежи на обжалване

Съдът приема, че Емил Илиев е обявен за избран за кмет на Струмяни с получени според протоколите на Общинската избирателна комисия 1402 гласа и трите недействителни гласа, отчетени неправилно за Емил Илиев. Според съда това не опорочава волята на избирателя до такава степен, че да се стигне до промяна на вота, който да направи невъзможно определянето на резултата от избора. За 15 бюлетини обаче не можело да се установи наличие на гласували лица, с оглед липсата на отразяване на тези лица в избирателните списъци. Не можело да бъде определено дали те са част от действителните или недействителните гласове и за кого от кандидатите за кмет са разпределени, поради което изборът става неопределяем.

Арестуваха жена за купуване на гласове и държане на марихуана

Арестуваха жена за купуване на гласове и държане на марихуана

Повдигнато ѝ е обвинение

Според Административния съд в Благоевград са допуснати съществени нарушения на изборния процес, които пряко влияят на резултата и които водят на неопределяемост на вота на избирателите. Съдът счита, че ако не са били допуснати нарушенията, резултатът от вота би бил различен. Затова съдът приема, че изборният процес е опорочен.

Опорочена е волята на избирателя, поради което изборът на кмет на Община Струмяни, проведен на 29 октомври 2023 г., следва да се обяви за недействителен, се казва в съдебното решение. То може да бъде обжалвно в седемдневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.