Българският съд предава на Франция българин, издирван за отвличане, побой и кражба.

Случаян е от 21 януари тази година. Тогава е бил предизвикан сблъсък между две превозни средства. Според Европейската заповед за арест, докато собственикът на пострадалия автомобил оглеждал щетите, трима извършители му нанесли удари. След това завързали ръцете му, за да го качат в колата. Свидетел подал сигнал и жандармерията се отзовала. Заподозрените побегнали с автомобила на жертвата и опитали да избегнат проверка от органите на реда. Правоохранителните служби използвали система за принудително спиране на превозното средство. Все пак тримата успели да избягат. Разследващите обаче идентифицирали един от тях като сънародника ни.

Той е бил обявен за издирване във връзка с извършването на четири престъпления - задържане, отвличане или противозаконно лишаване от свобода; причиняване на телесна повреда; съучастие в кражба; отказ на шофьор да се подчини на сигнал за спиране.

Окръжният съд във френския град Бове е издал Европейска заповед за задържане, с която се иска предаването на българина, за да се проведе разследване. Сънародникът ни е бил арестуван от полицията в Нови пазар на 20 ноември. Шуменският окръжен съд допусна изпълнение на Европейската заповед за арест за предаване на исканото лице. 25-годишният мъж обжалва решението пред апелативната инстанция. Едно от възраженията на защитата е, че не може да се установи степента му на участие в престъпленията или конкретните му действия.

Според Апелативната прокуратура няма основания за отмяна на решението, тъй като заповедта е издадена от компетентен орган и са спазени всички изисквания за изготвянето й.

Пред Апелативния съд обвиняемият изрази несъгласие да се предаде доброволно. Въззивната инстанция обаче прецени, че решението е правилно и законосъобразно.

Съдебният акт на Апелативния съд във Варна не подлежи на обжалване.