Апелативният спецсъд прекрати делото срещу Марио Николов, обвинен за злоупотреба с евросредства по програма САПАРД, съобщават от "24 часа".

Причината е изтекла давност.

Николов беше подсъдим като лидер на организирана престъпна група, създадена за източване на 7,5 млн. евросредства.

Припомняме, първоначално подсъдими бяха осем души, но накрая останаха само двама - Николов и Ана Шаркова, спрямо която делото също е било прекратено на 19 февруари. Според прокуратурата осмината първоначално обвинени са действали като организирана престъпна група, която е източила 7.5 млн. евро от САПАРД чрез документни престъпления. Групата е внасяла у нас стари машини за месопреработка и пакетиране, които обаче били представяни за нови, а след това са получавани пари от програмата.

Делото за източване на САПАРД се подновява

Делото за източване на САПАРД се подновява

Необжалването на оправдателните присъди

Процесът започна преди повече от 13 години. Тотава то беше внесено в Софийския градски съд, който през 2010 г. чете осъдителни присъди. Николов беше осъден на 12 години затвор. През 2012 г. Софийският апелативен съд обаче отмени присъдите и върна делото на прокуратурата, а от държавното обвинение го внесоха отново, но вече в спецсъда.

Над една година делото не можеше да тръгне изобщо в Спецсъда. Въпреки че прокуратурата го внесе в края на 2013 г., на първото заседание не му беше даден ход заради нередовно призоваване на подсъдимите, а след това и заради неполучени навреме преписи от обвинителния акт.