Съдът прекрати делото срещу руския гражданин Герман Костин и го върна на Софийска градска прокуратура.

Герман Костин бе обвинен за умишлено убийство на 5-годишния Никита, чието телце бе открито на 20 март миналата година в куфар, захвърлен край село Пасарел.
Край Приморско пък бяха открити останки, които бяха идентифицирани като майката на детето – Анна Леонтиева. За момента Костин е обвинен само за убийството на детето.

Герман Костин отказва лекарствата, предписани му от лекаря в затвора

Герман Костин отказва лекарствата, предписани му от лекаря в затвора

Дойде в ареста с патерици

Обвинения срещу Герман Костин бяха повдигнати преди два месеца, след като той дойде доброволно в България, за да даде показания по разследването. Герман Костин обжалва мярката си за неотклонение - задържане в ареста, нееднократно и с мотив здравословното си състояние

От институцията днес съобщиха, че съдия Атанас Атанасов връща делото на Софийска градска прокуратура за отстраняване на съществени процесуални нарушения. Разпореждането на съдията е влязло в сила, след като е изтекъл 7 дневен срок за обжалване.

Апелативният съд не се смили над Костин и го остави окончателно в ареста

Апелативният съд не се смили над Костин и го остави окончателно в ареста

Предполагаемият убиец на 5-годишния Никита обжалва неуспешно

Според съдията има неяснота и противоречие в обвинителния акт, които касаят описание на съществени обективни и субективни признаци на деянието. Освен това има и противоречие между обстоятелствената част и диспозитивната част на обвинителния акт.

Така правото на защита е нарушено, тъй като има и разминаване между предварителното обвинение и окончателното обвинение в обвинителния акт.  

В конкретния случай съдията е установил недопустимо разминаване между обвинението, което е било предявено на Герман Костин от 12.05.2016 година, и диспозитива на обвинителния акт, където  се разширява периода на извършване на престъплението.

И цитати от Сенека не извадиха Герман Костин от ареста

И цитати от Сенека не извадиха Герман Костин от ареста

Обвиненият за убийството на малкия Никита ще се лекува зад решетките

В постановлението за привличане е посочен период на извършване „от 13.00 часа на 08.02.2015 година до около 23.00 часа на 09.02.2015 година“, а в обвинителния акт: „от 08.02.2015 година до около 23.00 часа на 09.02.2015 година“, т.е. обвиняемият не е имал възможност да се защитава.

Съдът иска прокуратурата да уточни и правилния регистрационен номер на автомобила, ползван от Костин, тъй като на едно място е посочен регистрационен номер: СА 5016 ХС, а на друго: СА 5061 ХС.