Специализираният апелативен наказателен съд прекрати делото срещу Димитър Желязков-Очите и още 12 души, подсъдими за участие в организирана престъпна група, съобщава "Дарик".

Случаят беше върнат в специализираната прокуратура за ново разследване и ревизия заради съществени процесуални нарушения в обвинителния акт от общо 180 страници.

До развоя се стигна, след като Спецсъдът откри редица пороци в обвинителния акт, част от които според защитата на подсъдимите са неотстраними - разминавания в сумите, които изнудваните са давали на Очите, в обстоятелствата за присъединяването към групата от общинския съветник от Несебър Пейко Янков и др.

Спецсъдът върна делото срещу Митьо Очите

Спецсъдът върна делото срещу Митьо Очите

Адвокатът му поиска прекратяване на наказателното и съдебното производство заради нарушения

Прокуратурата спешно трябва да изготви нов обвинителен акт по случая, тъй като след броени дни изтича 8-месечният срок и по закон, ако до това време не бъде внесен годен обвинителен акт в съда, всички подсъдими с мярка за неотклонение "задържане под стража", трябва да бъдат освободени.

Припомняме, Желязков заедно с още 12 души са обвинени за ръководене на организирана престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Групата действала от януари 2013 г. до 2 август 2018 г. на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.

Останалите подсъдими по делото са дъщерята на Желязков - Станислава Желязкова, Карен Ованнисян, Йордан Въчев, Иван Найденов, Иван Пишиев, Калоян Колев, Радослав Николов, Венцислав Христов, Андрей Андреев, Пейко Янков, Пламен Петков и Юмер Мехмед. Последният беше обявен за общодържавно издирване от съда на 21 май. Тогава делото срещу Очите отново беше отложено.

Защитата на Желязков поиска прекратяване на процеса

Защитата на Желязков поиска прекратяване на процеса

От държавното обвинение заявиха, че няма предпоставки за това