Прекратяване на наказателното и съдебното производство с мотив, че са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. За това настоя защитата на Димитър Желязков, станал по-известен още като Митьо Очите по време на разпоредителното заседание в Специализирания наказателен съд. Малко по-късно трябва да стане дали делото ще тръгне по същество или не.

По думите на защитата няма нищо вярно в тезата на прокуратурата, че Турция е предала Желязков на България, за да си го съди за каквото поиска. Адвокатите недоумяват спокойствието, с което прокурорите се опитват да отвлекат вниманието на съда.

Желязков, заедно с още 12 души са обвинени за ръководене на организирана престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Групата действала от януари 2013 г. до 2 август 2018 г. на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.

Останалите подсъдими по делото са дъщерята на Желязков - Станислава Желязкова, Карен Ованнисян, Йордан Въчев, Иван Найденов, Иван Пишиев, Калоян Колев, Радослав Николов, Венцислав Христов, Андрей Андреев, Пейко Янков, Пламен Петков и Юмер Мехмед. Последният беше обявен за общодържавно издирване от съда на 21 май. Тогава делото срещу Очите отново беше отложено.

Делото срещу Митьо Очите отново не тръгна

Делото срещу Митьо Очите отново не тръгна

Според адвоката му той не може да бъде съден за повечето обвинения

Припомняме, на последното съдебно заседание от 14 юни делото срещу Митьо Очите отново не тръгна и от втория път. Според адвокат Илиян Василев, който защитава Желязков в съда това е: "поредната нескопосана оперативна операция на някои прокурори в Спецпрокуратурата да осуетят разглеждането на делото".

По време на днешното съдебно заседание прокуратурата счете, че гражданските искове са своевременно предявени, докато защитата не се съгласи с гражданските претенции, тъй като щял да се затрудни наказателният процес. Молбите не отговарят на изискването на закона и не е посочено откъде произтичат претендираните граждански претенции, посочиха адвокатите.

Телефон и купища лекарства иззели от килиите на Митьо Очите и Миню Стайков

Телефон и купища лекарства иззели от килиите на Митьо Очите и Миню Стайков

Спецпрокуратурата сезира Данаил Кирилов и Сотир Цацаров за проверката

На защитата не е ясно от кога са претендират гражданските искове, тъй като нямали подробно описание. След изслушването на страните по делото съдът отхвърли гражданските искове с мотив, че те не отговарят на истината и могат да затруднят съдебния процес.

Освен това от държавното обвинение посочиха, че не са налице предпоставки за спиране и прекратняване на наказателното производство, съществени нарушения на процесуалните правила. Към настоящия момент прокуратурата счита, че са налице всички фактически обстоятелства по повдигнатите обвинения спрямо Желязков.

Дъщерята на Митьо Очите не знае и не разбира в какво е обвинена

Дъщерята на Митьо Очите не знае и не разбира в какво е обвинена

В обвинението пишело само, че е част от престъпната група на баща си

Припомняме, в края на месец март Специализираният наказателен съд отложи гледането на мярката на Димитър Желязков - Очите заради искане на защитата съдът да разпореди изготвянето на съдебно-медицинска експертиза, която да установи какво е здравословното състояние на обвиняемия. Молбата, постъпила на 22 март, и е била уважена от съда. 

На 4 август 2018 г. стана ясно, че зам.-председателят на бургаския общинския съвет Бенчо Бенчев, известен със скъпия си "Ролс Ройс", е задържан с Димитър Желязков в Истанбул.

Той бе арестуван и освободен срещу гаранция от 50 000 лева.

След около 3 месеца от скандала с Митьо Очите бившият заместник-председател на Общинския съвет в Бургас от БСП Бенчо Бенчев се върна в местния парламент.

Закопчаха Митьо Очите в Истанбул
Обновена

Закопчаха Митьо Очите в Истанбул

Арестът е извършен тази нощ при съвместна операция

Бенчев заедно с бившия депутат от ДПС Несрин Узун бяха сред върнатите от турските власти български граждани, арестувани при задържането на Димитър Желязков - Митьо Очите в Истанбул на 4 август.

Бенчев отрича да е имал бизнес с Очите, Несрин Узун - също, въпреки че и двамата са задържани в хотела, където е отседнал бургаският криминален бос, а самата стая в хотела е регистрирана е направена от Узун на името на Бенчев. Както Бенчев, така и Узун бяха в ареста в Бургас, но бяха освободени на 6 август, без да им бъдат повдигани обвинения.