Делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите не тръгна и от втория път. Според адвокат Илиян Василев, който защитава Желязков в съда това е: "поредната нескопосана оперативна операция на някои прокурори в Спецпрокуратурата да осуетят разглеждането на делото".

Според него, Желязков не може да бъде съден по огромна част от обвиненията, които са му повдигнати. Причината е, че той е доведен в България от Турция с Европейска заповед за арест, в която фигурират малко престъпления и само за тях той може да бъде съден.

Телефон и купища лекарства иззели от килиите на Митьо Очите и Миню Стайков

Телефон и купища лекарства иззели от килиите на Митьо Очите и Миню Стайков

Спецпрокуратурата сезира Данаил Кирилов и Сотир Цацаров за проверката

"Сега се използват плоски, полицейски и то в лошия смисъл на думата, оперативни техники - един от подсъдимите да бъде крит от съда, макар че за вас (журналистите - б.р.) не е скрит, а мисля че е давал интервюта веднага след като му промениха мярката", каза иносказателно адвокат Василев.

Според него никой не предприема съответните действия по задържане на това лице, въпреки, че има определена мярка "задържане под стража". "Той си дава интервюта, пише си жалби в съда, но официално по делото го няма", каза защитникът на Желязков.

Дъщерята на Митьо Очите не знае и не разбира в какво е обвинена

Дъщерята на Митьо Очите не знае и не разбира в какво е обвинена

В обвинението пишело само, че е част от престъпната група на баща си

Причината, според адвоката, другият подсъдим да го няма на съдебните заседания, е че: "на прокурорите им е необходимо време да правят метани пред турските съдебни власти за съдене на Желязков.".

Запитан до кога ще продължи това, Илиян Василев отговори: "В България всичко може да се протака докато господин Галипонов реши". 

Внесоха в съда обвинението срещу Митьо Очите

Внесоха в съда обвинението срещу Митьо Очите

Желязков, дъщеря му и още 11 лица ще отговарят пред родното правосъдие

В отговор на отправените упреци един от прокурорите по делото заяви, че се надяват следващия път да се даде ход на разпоредителното заседание. Според държавното обвинение има абсолютни процесуални предпоставки, които налагат да не се дава ход на делото. Отсъстващият подсъдим е обявен за издирване от седмица.

По време на заседанието е станало ясно, че той е подал жалба след промяна на мярката му в постоянен арест. Бил е призован по телефона от служител на Спецсъда да се яви.

По думите на прокурора няма предпоставки да се прекрати наказателното производство и да се промени мярката Димитър Желязков - Очите. Недобросъвестността към съдебното производство от страна на подсъдимите не може да бъде прехвърлена като вина върху прокуратурата.

Припомняме, Желязков е уличен като лидер на организирана престъпна група за палежи, побои и разпространение на наркотици. За тези престъпления законът предвижда до 15 години затвор. Димитър Желязков беше екстрадиран от Турция, след като прекара 6 месеца в турския арест.

Припомняме, на 2 август 2018 г. бяха задържани 19 души за участие в организирана престъпна група на Митьо Очите. В ареста останаха само петима.

От всички с обвинения в неизвестност беше само общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който се издирваше с червена бюлетина. Няколко дни след това и той беше задържан.

На 4 август 2018 г. стана ясно, че зам.-председателят на бургаския общинския съвет Бенчо Бенчев, известен със скъпия си "Ролс Ройс", е задържан с Димитър Желязков в Истанбул.

Той бе арестуван и освободен срещу гаранция от 50 000 лева.

След около 3 месеца от скандала с Митьо Очите бившият заместник-председател на Общинския съвет в Бургас от БСП Бенчо Бенчев се върна в местния парламент.

Бенчев заедно с бившия депутат от ДПС Несрин Узун бяха сред върнатите от турските власти български граждани, арестувани при задържането на Димитър Желязков - Митьо Очите в Истанбул на 4 август.

Бенчев отрича да е имал бизнес с Очите, Несрин Узун - също, въпреки че и двамата са задържани в хотела, където е отседнал бургаският криминален бос, а самата стая в хотела е регистрирана е направена от Узун на името на Бенчев. Както Бенчев, така и Узун бяха в ареста в Бургас, но бяха освободени на 6 август, без да им бъдат повдигани обвинения.