Специализираната прокуратура внесе в Спецсъда обвинителен акт спрямо Димитър Желязков - Митьо Очите.

Той е обвинен за ръководене на организирана престъпна група (ОПГ) за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Групата действала от януари 2013 година до 2 август 2018 година на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.

На съд са предадени и още 12 други лица, които работели за групата на Желязков. 9 от тях са обвинени за участие в ръководената от Желязков група, а останалите 3 - за престъпления, извършени по поръчка на Очите.

Сред обвинение е и дъщерята на Желязков - Станислава. Тя е обвинена за събиране на "такса спокойствие" от таксиметрови фирми и собственици на търговски обекти в Слънчев бряг.

Митьо Очите: Обвиненията срещу мен са несериозни
Обновена

Митьо Очите: Обвиненията срещу мен са несериозни

Желязков остава в ареста за постоянно

Според прокуратурата за 4 години, откакто групата функционирала, били събрани близо 72 000 лева "такса спокойствие" само от 2 собственички на погребални агенции в града. Чрез заплахи те били принудени да плащат по 150 лв. за всяко погребение, като се "отчитали" на групата на всяко 10-о число от месеца.

Заплахите: - "Ако не ми дадеш парите веднага ще има чупене на капачки, нали знаеш ... ако спреш да плащаш ще съжаляваш - последствията ги знаят всички".

В началото на 2014 година едната жена отказала да дават повече пари. Тогава един от хората на Очите извадил пистолет и го насочил към главата на жената с думите:
"Дължиш ми по 150 лв. за погребение... Жива няма да те оставя, не го ли разбра? Ей сега затварям вратата и те почвам. Ей сега ще те обезобразя. Ще те оставя без лице, бе!" След това жената продължила да дава пари.

Хората на Очите заплашвали и предприемач от Ямбол. Те отправили заплахи по адрес на детето на мъжа.
Таксата за охрана ("такса спокойствие") за обектите на бизнесмена в града била 2 520 лева на месец.

Имало и "такса рекет" - мъжът трябвало да дава до 45 000 лева на месец.

Друг бизнесмен - от Бургас - пък бил изнудван да се откаже от дяловете си в успешна компания, която имала казино в Слънчев бряг. Трети - да даде 250 000 лв., за да го оставят намира.

В някои от случаите Желязков лично участвал в рекетирането, а преди това и в набелязването на жертвите.

Припомняме, Очите беше задържан в Турция през април 2018 г., след като беше обявен за общодържавно издирване. Той се прибра в България с конвой от полицаи на 15 февруари тази година, след като съдът в Турция реши обвиненият у нас да бъде върнат и предаден на родното правосъдие.

Доведоха Митьо Очите с полет от Истанбул

Доведоха Митьо Очите с полет от Истанбул

Той беше предаден на разследващия екип …