Софийският Апелативен съд прекрат екстрадиционното производство срещу Гергана Червенкова, за чиято екстрадиция настояваха американските власти.

Припомняме, преди дни САЩ оттеглиха искането си:
"Искането е оттеглено отчасти поради получаването на нова информация в прокуратурата, а не заради недостатъци в искането според условията на Договора за екстрадиция между Съединените щати и България. Когато е оттеглено искане, Договорът за екстрадиция позволява отправянето на ново искане за екстрадиция на лицето", съобщи американското посолство у нас.

Червенкова е работила във фармацевтична компания. Тя е обвинена, че като финансов мениджър към английската фирма "Юромедонлайн" е съпричастна към група за незаконна онлайн търговия с лекарства и разпространение на наркотици. В САЩ тя е заплашена от 68 години затвор.

След оттегленото искане апелативните съдии се събраха чисто формално, за да преценят как ще се развие делото по-нататък.

"Категорично не съм очаквало подобна развръзка, но това само може да ме радва", заяви Гергана преди началото на заседанието.
Тя обясни, че това решение на американците все пак означава, че те разследват случая - нещо, за което тя най-много се е борила до момента.

Оттегляйки иска, те ще размислят и ще прегледат новите доказателства, които не знам какви са, заяви Гергана и изрази надежда и тя да успее да ги види и да депозира и своите доказателства. Става въпрос за редица документи, които показват какви функции всъщност е изпълнявала във фирмата.

Това е едно добро начало и една отворена врата. За мен е показателно, че те видяха и чуха. Освен това се съобразиха със ситуацията и решиха да преразгледат ситуацията. Много, много съм щастлива, коментира още нашенката.

Тя уточни и че предстои до дни шефът на фирмата, в която е работила, да осъществи видеоконферентна връзка с американския прокурор и също да даде показания.
Гергана продължава да смята, че става дума за грешка. Не допуска, че някой може да я е натопил, защото "е обикновен човек и няма какво да й вземат".
Е, взимат ми живота, което за мен е безценно, но ако някой ме е натопил, то той не печели нищо, коментира още Червенкова.

И днес в съда дойдоха десетки граждани, близки и роднини на Гери. Всички те са се включили в една обща кауза за промяна на договора за екстрадиция със САЩ. Вече стана ясно, че парламентарният шеф Михаил Миков го внесъл за преразглеждане в правна комисия.
"Трябва да се борим заради всички, защото днес съм аз, но утре може да е всеки друг на моето място", заяви Гергана.

Въпреки оттегленото искане за екстрадиция, тя не се чувства по-спокойна: "Спокойна ще бъде едва, когато видя окончателния документ на Федералния съд, че не съм обвиняема".

Апелативните съдии прекратиха екстрадиционното производство, тъй като с постъпилата нота и оттегленото искане производството е загубило своето основание.
Отменена беше паричната гаранция от 1000 лева, наложена на Гергана преди две седмици. Падна и забраната й да напуска страната. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

От нотата на американците обаче става ясно, че обвиненията срещу Гери остават и тепърва предстои да преценят дали ще изпратят ново искане за екстрадиция.
"Това не е краят, но поне ми дава възможност и щастието да бъда до децата си, докато успея в крайна сметка да сваля от себе си всички обвинения в Америка", заяви Червенкова след края на заседанието.
Тя обясни и че ще разговарят с адвокатите, за да изяснят какви са стъпките оттук нататък. „Искаме да разберем дали имаме възможност да знаем какво става с развитието на разследването, дали можем да внесем нашите доказателства и да се преразгледа целия обвинителен акт", заяви Гергана Червенкова.
Тя изрази надежда в най-скоро време да има положителен отговор и тя да изчисти името си.