Съдът освободи четирима от осемте обвиняеми по делото за участие в организирана престъпна група за разпространение на фалшиви евро.

Припомняме, че при акция на ГДБОП и Европол в производствена база край Пловдив бе разкрита печатница за фалшиви евро и заготовки за 3 млн. Прокуратурата изтъкна в обвинението си, че в момента се издирва още едно лице, което по професия било печатар, за който се предполага, че е изработвал банкнотите. Групата нанасяла огромни вреди на Евросъюза, изтъкнаха разследващите.

Съдът счете, че по делото към настоящия момент липсват доказателства за извършвана от четиримата престъпна дейност. Те са: Денис Божилов, Георги Георгиев, Пламен Паланков и Кирил Паланков.

При обиските и претърсванията в домовете им не били намерени никакви веществени доказателства - вещи и предмети, които да ги правят съпричастни, за престъпленията, за които ги обвиняват.

При претърсването на Кирил Паланков също не били намерени доказателства, а топче, подобно на пластелин с неустановено предназначение, както и 100 евро, за които той е дал обяснение, че представляват театрален реквизит.

Съдът счете, че полицейска справка, приложена по делото не е доказателство по силата на НПК. От показанията на свидетелите също не се съдържали факти за осъществявана от тях престъпна дейност. Спрямо тях искането на прокуратурата следва да бъде оставено без уважение и следва да бъдат пуснати незабавно на свобода, постанови съдът.

В ареста остават Иван Тодоров, Славчо Иванов, Пламен Илиев и Филип Стоянов.
Относно Пламен Илиев, освен разпространението на фалшиви пари, била открита везна и бяло прахоообразно вещество, реагирало на кокаин.

Съдът счита, че сред доказателствата, съдържащи се в протокола за претърсване, има доказателства за висока обществена опасност.

По отношение на Иван Тодоров, съдът счете, че 40-те пачки, намерени при обиска в дома му са достатъчно доказателство. По отношение на Пламен Илиев също можело да се направи обоснованото предположение за участие в организирана престъпна група, а доказателствата се съдържали в показанията на служителите под прикритие.

Наша банда заливала Европа с фалшиви евро
Обновена

Наша банда заливала Европа с фалшиви евро

След 5-месечна операция ГДБОП разкри групата в момента на сделка с фалшификатите



Прокуратурата настоя за налагане на най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража” на задържаните осем лица, обвинени за участие в организирана престъпна група за разпространение на фалшиви евро банкноти.

Прокуратурата настоя, че от събраните веществени доказателства става ясно по недвусмислен начин, че обвиняемите са участвали в престъпна група с цел производство и разпространение на фалшиви евро като имало ясна схема за продажба на фалшивите банкноти, извън България.

По делото са приложени показанията на работилите по случая чуждестранни агенти под прикритие. Фалшивите банкноти били по 50 и 100 евро и били изнасяни към Словения. В обвиняемия Иван Тодоров са били открити 40 пачки, 23 от които без холограмен стикер и 17 с холограмен стикер, както и машина за топъл печат на масата му в хола.

Обвиненият македонски гражданин Филип Стоянов поиска преводач и заяви в своя защита, че напълно отхвърля обвинението на прокуратурата. „Това за мен са деца, които за пръв път виждам”, посочи Стоянов.

Той каза още, че има 180 декара ориз и сега нямало кой да го ожъне. Стоянов посочи, че е на възраст, имал заболявания – диабет и високо кръвно и нямал нищо общо, тъй като в него фалшиви евро не са намерени.

За него държавното обвинение отбеляза, че е осъществявал фактическото изнасяне на банкнотите. Същият твърди, че не познавал друг, освен Кирил, с когото се запознал, когато му се развалила колата в столичния квартал „Люлин”.