Административен съд-София град разпореди да бъде спряна безусловно работата по демонтажа Паметника на Съветската армия в Княжеската градина в София, известен като МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия), по искане на партия "Възраждане". Това става ясно от съобщение на сайта на съда, според който действията по демонтажа на монумента не се извършват в изпълнение на представен административен акт или на закона.

В мотивите на съда се посочва, че не са представени административен акт или договори, от които да става ясно, какво ще стане с фигурите след демонтажа, къде трябва да бъдат откарани, как ще се съхраняват, дали ще бъде извършена реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства се отделят за демонтажа, каква част - за съхранение и охрана и каква - за реставрация и монтиране монумента на ново място, както и кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнение демонтажа и реставрацията на МОЧА.

Според съда представените доказателства не показват действията да се основават на закона или на административен акт, нито че се цели запазване и защита на монумента, който е частна държавна собственост. От доказателствата не установявало и че е налице акт на управление на въпросната частна държавна собственост.

Областната управа опровергава БСП: Съветът за изобразителни изкуства няма отношение към МОЧА

Областната управа опровергава БСП: Съветът за изобразителни изкуства няма отношение към МОЧА

Аргументира с документи демонтажа на паметника

Разпореждането на Административен съд-София град може да се обжалва от областния управител на София в тридневен срок от издаването му. Това обаче също така подлежи на незабавно изпълнение от полицията.

По искане на сдружение "Изправи се, България" Административен съд-София град разпорежда да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Областна администрация на област - София-град по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия. Според съда тези действия не се основават на административен акт или на закон и се явяват неоснователни по смисъла на чл. 250, ал. 1 от АПК.

Съдът отхвърля искането на сдружение "Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия", представлявано от Кубер Сапарев, за конституирането му като заинтересова страна по делото. Решението може да се обжалва в тридневен срок от издаването му по реда на глава ХІІІ от АПК.

БНТ информира, че същевременно вече е отстранена и последната част от паметника.