Дейностите по реставрация на бронзовите фигури и барелефи от Паметника на съветската армия не подлежат на съгласуване със Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства (СЕСИИ) към Министерството на културата. Това става ясно от протокола от проведено заседание на съвета от 15 декември, съобщават от Областната администрация на София.

В документа се посочва, че предложението за техническия демонтаж на бронзовите фигури и барелефи от монумента не е в компетенциите на СЕСИИ.

От областната администрация отбелязват, че съгласно Закона за културното наследство Министерството на културата съгласува единствено инвестиционните проекти за изграждане и поставяне на паметници, както и тяхното преместване или премахване. Дейностите по демонтаж на фигурите от паметника обаче не попадат в нито една от трите изброени в закона процедури, а са част от процес на реставрация.

Кметът на Димитровград не иска МОЧА в града

Кметът на Димитровград не иска МОЧА в града

Иво Димов не желае паметник на разединението да пристигне в град, който е символ на обединението

Подчертава се, че протоколът от заседанието на СЕСИИ потвърждава и становището на началника на отдел "Правно обслужване" в областната администрация, който е присъствал на заседанието. В него се посочва, че Констативният протокол на ГД "Инспекторат за опазване на културното наследство" се позовава именно на неосъществена процедура пред СЕСИИ, а председателят на експертния съвет е отговорил, че дейностите по демонтаж за реставрация на МОЧА не подлежат на разглеждане от СЕСИИ.

Въз основа на протокола от проведеното заседание на СЕСИИ и писмото на министъра Областната администрация на София счита, че обстоятелствата, свързани със законовите изисквания, са изяснени и няма основание за спекулации, свързани със спиране на демонтажните дейности.

Припомняме, преди дни започна демонтирането на паметника, който се извисява над столицата и съдбата му разделя както политически партии, така и граждани.

Експертно становище е установило, че Паметникът на Съветската армия е опасен за гражданите. Монументът е нацепен по цялата дължина. Скулпторът Марин Марков, изготвил становището, обясни че при монтажа на паметника е налят бетон в основата и краката на фигурите, което по естествен начин ги разрушава - от влага и леда през зимата.

Събарянето на МОЧА е незаконно, категорична е Илияна Йотова

Събарянето на МОЧА е незаконно, категорична е Илияна Йотова

Прави се опит да се гилотинира собствената ни историческа памет

Няколко пъти Столичният общински съвет е гласувал решение за премахването на МОЧА, но решенията се мотаят между СОС, Столична община, Областната управа и Министерски съвет. Последното такова решение бе гласувано от предишния местен парламент, който въпреки мнозинството на ГЕРБ този път се реши в полза на премахването, явно под натиска на обществените настроения, свързани с войната, която Русия започна срещу Украйна. От там решението бе потвърдено и в Министерски съвет относно собствеността и съответно отговорността, която е в ръцете на областния управител.

Съдбата на Паметника на съветската армия от десетилетия поражда напрежение, като има и сформиран инициативен комитет, който настоява за неговото премахване.

В годините назад Паметникът на съветската армия не веднъж е ставал обект на граждански акции с изразяване на политически и идеологически възгледи. Много от тези акции повече усмихваха софиянци с модерността и актуалността си. Имаше обаче и случаи на арестувани деца, заради драскане по паметника.

БСП: Министерството на културата е забранило демонтажа на МОЧА още на 14-ти декември

БСП: Министерството на културата е забранило демонтажа на МОЧА още на 14-ти декември

Според Иван Таков това означава, че още в четвъртък е трябвало да бъдат прекратени всички дейности