Дни след като общинските съветници от Димитровград излязоха с декларация за преместването на Паметника на съветската армия (известен още като МОЧА) в града, кметът Иво Димов се противопостави на тази идея. Това предаде БНР.

Градоначалникът изключи възможността Димитровград да приеме МОЧА. Димов посочи, че монументът разделя обществото.

Паметник на разединението, който аз не искам да дойде в Димитровград. който град е символ на обединението. Знаете как е построен Димитровград - с пожертвователен труд на хора от цялата страна, така че отново казвам към този момент тази тема не е на дневен ред, поясни той.

Припомняме, че миналата седмица започна демонтажът на ПСА. Няколко пъти Столичният общински съвет е гласувал решение за премахването на МОЧА, но решенията се мотаят между СОС, Столична община, Областната управа и Министерски съвет. Последното такова решение бе гласувано от предишния местен парламент, който въпреки мнозинството на ГЕРБ този път се реши в полза на премахването, явно под натиска на обществените настроения, свързани с войната, която Русия започна срещу Украйна. От там решението бе потвърдено и в Министерски съвет относно собствеността и съответно отговорността, която е в ръцете на областния управител.

Съдбата на Паметника на съветската армия от десетилетия поражда напрежение, като има и сформиран инициативен комитет, който настоява за неговото премахване.

В годините назад Паметникът на съветската армия не веднъж е ставал обект на граждански акции с изразяване на политически и идеологически възгледи. Много от тези акции повече усмихваха софиянци с модерността и актуалността си. Имаше обаче и случаи на арестувани деца, заради драскане по паметника.

Опозицията в парламента дори бойкотира заседанията в пленарна зала, заради събарянето на МОЧА.

Димитровград иска Паметника на съветската армия

Димитровград иска Паметника на съветската армия

Местният парламент предлага МОЧА да е част от Музей на социалистическото изкуство