Паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Димитровград. Това предлагат в своя декларация общинските съветници в града, съобщава БНТ.

Местният парламент счита, че мястото на монумента е именно в изградения по времето на социализма град. Предвижда се МОЧА да бъде част от общ художествен и архитектурен ансамбъл, показващ произведенията на монументалното изкуство от епохата на социализма.

Предстои декларацията по въпроса да бъде разгледана на предстоящо заседание на Общинския съвет.

Общинският съветник Иван Евлогиев поясни, че цялостната идея е освен Паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Димитровград, в града да бъде отворен и Музей на социалистическото изкуство. Тази идея възникнала непосредствено след 1989 г., като в даден период в реализирането ѝ са се включили президентът Желю Желев, Димитър Лулчев, Ренета Инджова, доц. Лозанов и други.

"Димитровград е най-живият паметник на архитектурата и културата по времето на социализма. Въпросът за рязкото му политизиране не би довело до добри резултати", отбеляза Евлогиев.

Съдът разпореди Областната управа да даде основание за демонтажа на МОЧА

Съдът разпореди Областната управа да даде основание за демонтажа на МОЧА

Това трябва да се случи в еднодневен срок

На свой ред скулпторът Гроздан Грозев - председател на Комисия "Култура, вероизповедания и средства за масова информация", заяви, че в града има много големи паркове, където може да бъде поставен монументът.

Той обаче не трябвало да остане сам и единствен, защото щял да запази пропагандната си цел. По тази причина трябва да е част от цял Музей на социалистическото изкуство.

Справка, направена от News.bg, не успя да открие въпросната декларация на официалната интернет страница на Община Димитровград.

Димитровград е формиран от комунистическата власт след 1947 г. с пропаганден замисъл като изграждане изцяло на нов град по модела на съветския Комсомолск на Амур и символ на силата на бригадирското движение - младежи от различни краища на страната работят безплатно, а името му идва от фамилията на тогавашния министър-председател и лидер на БРП (к) Георги Димитров.

Припомняме, преди дни започна демонтирането на паметника, който се извисява над столицата и съдбата му разделя както политически партии, така и граждани.

Експертно становище е установило, че Паметникът на Съветската армия е опасен за гражданите. Монументът е нацепен по цялата дължина. Скулпторът Марин Марков, изготвил становището, обясни че при монтажа на паметника е налят бетон в основата и краката на фигурите, което по естествен начин ги разрушава - от влага и леда през зимата.

Събарянето на МОЧА е незаконно, категорична е Илияна Йотова

Събарянето на МОЧА е незаконно, категорична е Илияна Йотова

Прави се опит да се гилотинира собствената ни историческа памет

Няколко пъти Столичният общински съвет е гласувал решение за премахването на МОЧА, но решенията се мотаят между СОС, Столична община, Областната управа и Министерски съвет. Последното такова решение бе гласувано от предишния местен парламент, който въпреки мнозинството на ГЕРБ този път се реши в полза на премахването, явно под натиска на обществените настроения, свързани с войната, която Русия започна срещу Украйна. От там решението бе потвърдено и в Министерски съвет относно собствеността и съответно отговорността, която е в ръцете на областния управител.

Съдбата на Паметника на съветската армия от десетилетия поражда напрежение, като има и сформиран инициативен комитет, който настоява за неговото премахване.

В годините назад Паметникът на съветската армия не веднъж е ставал обект на граждански акции с изразяване на политически и идеологически възгледи. Много от тези акции повече усмихваха софиянци с модерността и актуалността си. Имаше обаче и случаи на арестувани деца, заради драскане по паметника.

Продължава демонтажът на МОЧА

Продължава демонтажът на МОЧА

Днес беше свалена и главата на съветския войник