Само един от задържаните петима души за заличаване на серийни номера на крадени автомобили, остава в ареста. Това реши във вторник Районният съд в Пловдив, съобщава БНТ.

Това е соченият за основен двигател на мащабната схема 54-годишен мъж.

След продължило близо 6 часа заседание съдът освободи срещу гаранция от 3000 лв. съпругата на задържания, за която от прокуратурата твърдят, че е поддържала контакт по телефона с потенциалните клиенти на незаконната услуга, струваща 6000 лева на кола.

Разкриха мащабна схема за подмяна на номерата на крадени автомобили

Разкриха мащабна схема за подмяна на номерата на крадени автомобили

Четирима души са арестувани

Съдебният състав реши да пусне срещу подписка още един от задържаните - 71-годишен мъж. В хода на разследването у него са намерени множество бланки и документи, съобщиха от прокуратурата.

Припомняме, че бе разбита престъпна група за заличаване и подмяна на идентификационни номера на крадени автомобили. В Пловдив бяха задържани четирима мъже. Главните действащи лица в схемата са мъж и жена от София - на 54 и 53 години.

Схемата е действала най-рано от началото на 2022 г., когато много скъп автомобил е бил откраднат в пловдивско село, а в хода на операцията е бил открит в друго село при един от задържаните. Той и останалите са имали стройно организирана дейност по пренабиването на номерата на рамите на крадените коли, както и тези на двигателите.

Целта е била да може крадените коли, част от тях от Германия, да бъдат надлежно регистрирани пред "Пътна полиция".

Участниците в групировката са подпомагани от 74-годишен мъж в София, у когото са намерени множество бланки и документи, които са служили за придвижване на цялата документация.