Шестимата митничари и гранични полицаи, които бяха задържани на пункта "Капитан Андреево" на 30 септември и обвинени за получаването на подкупи, остават в ареста.

Пловдивският апелативен съд се съобрази с решението на хасковските магистрати и потвърди най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Според съда събраните до този момент доказателства са достатъчни, за да не бъдат освободени от ареста. Сериозна е тежестта на аргументите, че могат да се укрият или да повлияят на разследването, тъй като живеят в малък град, в който всички се познават.

Днес на обяд митничари, колеги на задържаните, се събраха пред съда в Пловдив в подкрепа на своите колеги, чийто мерки за неотклонение се гледат днес. 40-та митничари и гранични полицаи окупираха и залата, в която се гледа делото.

Според тях колегите им са жертва на провокация от прокуратурата, тъй като обвинението срещу тях се крепи само на показанията на анонимен свидетел.

Според обвинението не става дума за престъпна група, а за това, че всеки един от служителите е работил сам за себе си.

Припомняме, служителите от граничен пункт „Капитан Андреево” бяха задържани при операция срещу корупцията на 30 септември.

От деветимата задържани в първия ден в ареста останаха шестима - граничните полицаи Георги Сирмов, Петър Нацков и Мариян Куртов и митничарите Константин Глушков, Костадин Ангелов, Симеон Николов.

Други трима от задържаните бяха освободени с други мерки.

 

Всички митнически служители са обвинени в престъпление по чл.301 НК за получаване на рушвети по време на службата им на ГКПП “Капитан Андреево“. За това престъпление в Наказателния кодекс се предвижда наказание лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.