Окръжният съд в Стара Загора в събота постанови "задържане под стража" спрямо 62-годишната Т. Д. И 55-годишния Г. П. за принуда на длъжностни лица. Това са съобщили за БТА от пресцентъра на институцията.

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Пловдивския апелативен съд в тридневен срок.

Съдът е приел, че може да се направи обосновано предположение, че двамата обвиняеми са извършили престъпленията, за които са привлечени към наказателна отговорност.

Според съда не съществува реална опасност Т. Д. и Г. П. да се укрият предвид факта, че за всеки един от тях са налице данни за постоянен адрес. Но е счел, че могат да извършат друго престъпление, ако им бъде наложена по-лека мярка за неотклонение и със свои действия да се опитат да повлияят на разпитите на свидетелите.

Г. П. и Т. Д. са привлечени като обвиняеми и за това, че за периода от 10 януари 2019 г. до 25 януари същата година, в съучастие като съизвършители, са принудили старши експерт в Районното управление по образованието (РУО) в Стара Загора да извърши нещо противно на волята си, а именно повторна проверка в средно училище в областния град. Цел е била промяна на констатации от извършена предишна такава, като Т. Д. е злоупотребила с властта си в качеството си на началник на РУО-Стара Загора - престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс.

Прокуратурата в Стара Загора обвини шефката на местния инспекторат на образованието

Прокуратурата в Стара Загора обвини шефката на местния инспекторат на образованието

Таня Димитрова е задържана за 72 часа

По досъдебното производство са проведени действия по разследването - разпитани са над 30 свидетели, сред които експерти в РУО-Стара Загора, директори на училища и др., извършено е претърсване и доброволно са предадени веществени доказателства - счетоводни документи, фактури, оферти, договори и анекси към тях, мобилни телефони, лаптоп, флаш памети и др.

Припомняме, че в четвъртък беше задържана шефката на Регионалното управление на образованието в Стара Загора Татяна Димитрова. Тя беше арестувана във връзка с разследване, което се провежда от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Татяна Димитрова беше уволнена през май миналата година от Николай Денков в качеството му на министър на образованието заради дисциплинарни нарушения, свързани с недостатъчния контрол на работата на директорите на училища. След обжалване, с окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС) тя е възстановена на поста си.

По досъдебното производство са проведени действия по разследването - разпитани са над 30 свидетели, сред които експерти в РУО- Стара Загора, директори на училища и др., извършено е претърсване и доброволно са предадени веществени доказателства - счетоводни документи, фактури, оферти, договори и анекси към тях, мобилни телефони, лаптоп, флаш памети и други, уточняват от прокуратурата в Стара Загора.