Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е внесла в срок дължимата държавна такса, за да обжалва решение на Административен съд София за наетите от "Евролаб 2011" ЕООД помещения на ГКПП "Капитан Андреево".

Това безспорно се установява по административно дело № 11772 от 2022 г., образувано пред Върховния административен съд по частна жалба на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Изпълнителният директор на БАБХ, според чл.213, т.3 от АПК е следвало да приложи към касационната си жалба документ за платена държавна такса. Такъв документ не е представен по делото в срока до 21.11.2022 г., въпреки че това е било изрично указано с разпореждане от 08.11.2022 г.

Установява се, че документ за внесена държавна такса е бил изпратен по пощата едва на 30.11.2022 г. - в деня на постановяване на обжалваното определение на АССГ, и е получено в съда на 02.12.2022 г. - след постановяване на обжалваното определение. Дори към момента на обжалваното определение указанията за представяне на вносен документ не са били изпълнени. Затова тази нередовност не е била отстранена в законовия 7-дневен срок по чл.213а, ал.1 от АПК - до 21.11.2022 г.

С молбата, изпратена на 30.11.2022 г. и получена в съда на 02.12.2022г. с незаверен подпис е приложено платежно нареждане за онлайн банкиране в ОББ - виртуален клон. Същият незаверен препис се представя и към частната жалба. В същия действително се сочи, че е последно подписан и изпратен на 21.11.2022 г. Но освен че е незаверено, това платежно нареждане не доказва внасянето на дължимата държавна такса на 21.11.2022 г.

Преди да се произнесат по спора, върховните магистрати са извършили и служебна проверка в счетоводството на ВАС. От приложените към касационното производство документи (две преводни нареждания) е видно, че преводът от 70 лв. на БАБХ е извършен от банката на 22.11.2022 г. - когато е референцията на банката изпълнител. Като е наредил превод следобед на последния ден и е ползвал система за банково разплащане, която да позволява нареденият превод да бъде внесен на следващия ден, частният жалбоподател сам се е поставил в ситуация, в която дължимата сума да е внесена от банката на следващия ден (без значение е датата на постъпването ѝ по сметка на Върховният административен съд).

Така всъщност заради закъснение върховните магистрати оставят в сила определение № 9421 от 30.11.2022 г., постановено от административен съд София - град (АССГ) по административно дело № 6183 от 2022 г. С него първоинстанционният съд връща касационната жалба на изпълнителния директор на БАБХ против решение по същото дело (№ 6183 от 2022 г.).

Делото е образувано по жалба на "Евролаб 2011" ЕООД против заповед № РД 11-1477 от 01.07.2022 г. на изпълнителния директор на БАБХ, с които се оттегля като нищожна заповед № РД 11-3180 от 31.12.2021 г. на изпълнителния директор на БАБХ и се прекратява сключения въз основа на тази заповед договор за наем с "Евролаб 2011" ЕООД.

Порази тези обстоятелства обжалваното определение на първоинстанционния съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Хаос заварил служебният кабинет на Капитан Андреево
Обновена

Хаос заварил служебният кабинет на Капитан Андреево

Правителство си приписва заслугите за внасяне на ред на пункта, пък смята Иван Христанов от ПП

Припомняме, че миналата година от от "Продължаваме промяната" внесоха сигнал до ДАНС във връзка с възможно престъпно бездействие на Агенцията по храните. В него се посочваше именно неплащане на държавна такса за въпросното дело. В същия ден Христо Вълчанов бе освободен от поста, който бе зает от Иван Шиков. Министърът на земеделието Явор Гечев твърдеше, че причината не е делото, а бавна работа, като пред Би Ти Ви показа платежно за таксата, което обаче не е признато от съда. Христо Вълчанов наследи на поста назначения преди това Христо Даскалов.

Христо Даскалов обясни защо са го уволнили от БАБХ

Христо Даскалов обясни защо са го уволнили от БАБХ

Бившият изпълнителен директор опроверга причините дадени от Крум Неделков

По-късно от БАБХ изпратиха позиция, че ще се съобразят с решението на ВАС, но самото определение не променя създадената организация на пункта.

БАБХ продължава да извършва всички дейности, част от официалния контрол - товаро-разтоварване, фитосанитарен и ветеринарен контрол, анализ на пробите, взети по официален контрол.

Агенцията посочва и че, съобразявайки се с определението на съда, ще предприеме последващи законови действия в защита на държавния интерес при вноса на храни през граничния пункт.