На 5 октомври бе освободен от длъжност шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), проф. Христо Даскалов. Това стана ясно на брифинг от служебният заместник-министър на земеделието Крум Неделков. На мястото на проф. Даскалов е назначен Христо Вълчанов, който до този момент бе заместник-изпълнителен директор на БАБХ.

Припомняме причините за уволнението на, проф. Даскалов, които Крум Неделков изтъкна. А именно, че бившият изпълнителен директор на БАБХ е в абсолютно нарушение на изборното законодателство, като се връща на работа и предприема разпоредителни действия за уволнения и назначения, сключил е договор с изтекъл анекс на действия и заминава за командировка за Италия на разноски на БАБХ.

Уволнението на шефа на БАБХ не било заради "Капитан Андреево"

Уволнението на шефа на БАБХ не било заради "Капитан Андреево"

Явор Гечев уверява, че докато е министър, граничният пункт ще работи нормално

По време на мандата си Христо Даскалов съобщи, че му е предложен подкуп от страна на Пламен Моллов във връзка със схемите, които бяха разкрити на "Капитан Андреево". Бившият шеф на БАБХ, положи доста усилия за установяване на държавния контрол там, но веднага след встъпването в длъжност на служебното правителство бе обявено, че на пункта на южната ни граница вече всичко е спокойно.

Проф. Христо Даскалов чрез отворено писмо към медиите изброи причините, поради които е уволнен. Предоставяме ви ги без редакторска намеса:

  1. От 31.08.2022 г. до 03.10.2022 г. съм в отпуск като кандидат за народен представител и отпускът е подписан от министъра на земеделието;
  2. На 04.10.2022 г. се явих на работа в БАБХ и направих проверка какво е свършено от моя заместник д-р Христо Вълчанов. Установих, че повечето от нещата, които следваше да се свършат по отношение на казуса Капитан Андреево, не бяха помръднали от момента на излизането ми в отпуск;
  3. Твърденията за мои уволнения и назначения са неверни. На 04.10.2022 г. бяха направени размествания на двама наши служители от едно звено в друго звено на БАБХ, новоназначени лица няма, уволнени също няма;
  4. Какво е подписано от мен на този сакрален ден:

Първо - заповед, с която упълномощавам проф. д-р Оля Караджова да ме замества от 05.10.2022 г. до окончателното обявяване на имената на новоизбраните народни представители в 48-то НС, когато аз по естествен път щях да отпадна и на мое място министърът на земеделието трябваше да предложи лице за назначаване на позицията Изпълнителен директор (ерго 07.10.2022 г.);

Второ - нотариална покана до фирма ЕВРОЛАБ 2011 за напускане на заетите сгради с изх.номер ИД-321 от 04.10.2022 г. Тя се базира на направена проверка на използването на предоставените под наем сгради на фирмата и дали е променено тяхното предназначение в процеса на наем, от комисия от БАБХ на 02.08.2022 г. Данните от тази проверка бяха потвърдени от последващи проверки на други държавни институции, като Агенция Митници, МВР, ДАНС и други. На базата на тази покана се даваше възможност на областния управител на област Хасково да изведе ЕВРОЛАБ 2011 от заеманите сгради.

Трето - искова молба с изх.номер ИД-322 от 04.10.2022 г. до Софийски градски съд, гражданско отделение, за започване на дело за обявяване за нищожен на сключения на 31.12.2021 г.- договор за наем между БАБХ и фирма ЕВРОЛАБ 2011.

Четвърто - Анекс към договор №112 от 01.07.2022 г. с цел удължаване с 26 дни (времето, пропуснато по време на хакерската атака на ВетИС), като удължаването е предложено от г-н Тончо Вачев - директор на дирекция ИСИС към ЦУ на БАБХ. С анекса не се променят финансовите параметри на договора. Договорът е свързан с независима проверка на ВетИС системата на БАБХ, с цел нейното подобряване и функциониране до изграждането на новата ВетИС, която трябва да заработи през 2023 г.

Относно дискутираната командировка с цел финализирането на научен проект BIOPIGEE, част от научните проекти по проект OneHealth EJP, Хоризонт 2020, е логично аз като научен ръководител на проекта за НДНИВМИ да присъствам на тази последна конференция. Размахването на допълнителния трудов договор, прекратен от мен в края на миналата година, само потвърждава, че аз съм спазил изискването да нямам други трудови договори, след като съм избран за народен представител в 47-то НС. Този факт не променя статута ми на научен ръководител на проекта и това е видно от договора за създадения консорциум от научни структури от 21 страни-членки на ЕС с над 40 научни организации, една от които е НДНИВМИ, БАБХ. Допълнителният трудов договор е правното основание да се получава допълнителен финансов доход по проекта (какъвто аз не съм получавал след прекратяването му). Командировката не е доход, а дейност, свързана с проекта. И между другото - БАБХ към момента не е платила и стотинка за командироването ми, вкл. и на моите двама други колеги.

Христо Даскалов твърди, че първите три документа подписани от него са разковничето. Най-важна причина според него е входираната искова молба за обявяване на нищожен на договора, подписан с ЕВРОЛАБ 2011. С последваща заповед, Г-н Вълчанов анулира подписаните през този ден от мен документи, посочи проф. Даскалов.

Тричленка на ВАС върна на долна инстанция още една жалба на Евролаб

Тричленка на ВАС върна на долна инстанция още една жалба на Евролаб

Тя е по заповед за товарно-разтоварната дейност на ГКПП "Капитан Андреево"