От днес проф. Христо Даскалов е освободен от длъжността изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Това обяви служебният заместник-министър на земеделието Крум Неделков на брифинг пред журналисти.

На мястото на проф. Даскалов е назначен Христо Вълчанов. До този момент Вълчанов е изпълнявал длъжността заместник-изпълнителен директор на БАБХ. В периода от юли 2021 до януари 2022 г. Вълчанов дори е бил изпълнителен директор на БАБХ.

Неделков обясни, че проф. Даскалов е в абсолютно нарушение на изборното законодателство, като се връща на работа и предприема разпоредителни действия за уволнения и назначения, сключил е договор с изтекъл анекс на действия и заминава за командировка за Италия на разноски на БАБХ.

Министерство на земеделието не толерира подобен род действия и поведения, каза Неделков и не остави шансове за журналистически въпроси.

Припомняме, че в мандата си Христо Даскалов съобщи, че му е предложен подкуп от страна на Пламен Моллов във връзка със схемите, които бяха разкрити на "Капитан Андреево" и фитосанитарния контрол. Не се знае за резултати от разследването на случая, по който и изтекоха записи. 

В голяма степен Даскалов  и проведе битката за установяване на държавния контрол там. Веднага след встъпването в длъжност на служебното правителство вече бе обявено, че на пункта на южната ни граница вече всичко е спокойно.

На „Капитан Андреево“ вече всичко е спокойно

На „Капитан Андреево“ вече всичко е спокойно

Към настоящия момент информационната система на БАБХ до голяма част е възстановена

Даскалов коментира във "Фейсбук" уволнението си. 

Връщането на старите корупционни схеми започна още преди ГЕРБ да са изпълнили отговорността си да направят редовно правителство.

Преди малко със заповед на служебното правителство бях уволнен от БАБХ, а на мое място като изпълнителен директор отново е назначен Христо Вълчанов, който беше на тази длъжност от юли до края на 2021 г. Това е човекът, който в края на 2021 година започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата.

Знаете всички факти по случая Капитан Андреево. Знаете за заплахите, за опитите за подкупи, за черната кампания срещу всички нас, които "посегнахме" на любимата фирма на Борисовата власт. Знаете за партийните функционери на ГЕРБ, свързани с фирмата на границата.

Знаете, че направихме всичко, за да спрем реставрацията на "Евролаб 2011" на Капитан Андреево. Това е отговорът на държавата.

Заедно с колегите от "Продължаваме промяната" ще продължа да се боря вече от Народното събрание със схемите, които тровят и ограбват хората и които канализират огромен финансов ресурс за купуване на избори. Но уволнението ми е знак, че имаме нужда от цялата ваша подкрепа, за да не се върнем обратно в мрака, от който точно започнахме да излизаме!, написа той.