Върховният административен съд (ВАС) възстанови на поста му уволнения през 2021 г. директор на Дирекция "Вътрешна сигурност" Стефан Банков, информира БиТиВи.

Той беше отстранен от поста след няколко изказвания в медиите срещу тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков и неговия заместник Емил Ганчев. Мотивът за уволнението му беше, че с изказванията си е нарушил етичния кодекс на МВР.

В решението на съда от 22.03.2023 г. се посочва, че изразеното несъгласие на Банков с действията на вътрешния министър не е дисциплинарно нарушение.

Свободата на словото е част от фундаменталните принципи върху които се гради всяко демократично общество и е едно от основните условия за неговия напредък и за развитието на всеки човек, заявиха от ВАС. Според магистратите в конкретния случай изказването на Банков може да бъде определено като критична позиция и не противоречи на Етичния кодекс на МВР.

Върховният административен съд изтъкна, че уволнението на Банков има отрицателни последици върху кариерата му, но може да окаже ефект върху други служители на МВР и да ги обезсърчи да докладват неправомерно поведение.

Общественият интерес от предоставянето на информация за неправомерен натиск и неправомерни действия в рамките на МВР е толкова важен в едно демократично общество, че надделява над интереса от поддържане на общественото доверие в тази институция, посочват от ВАС.

Освободиха бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков

Освободиха бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков

Изказвания били причина да почне производство срещу него