Максимален съдебен контрол върху всички прокурорски актове.
Това поиска главният прокурор Борис Велчев по време на обсъждането на доклада за дейността на прокуратурата в парламентарната правна комисия.

Докладът за работата на държавното обвинение през миналата година беше приет от комисията, съобщава БНР.

Според обвинител номер едно това ще е сериозна гаранция срещу наличието на централизация на прокуратурата и гаранция за защитимостта на интересите на гражданите.
Подобна идея означава назначаването на допълнителни съдии, но си заслужава, каза пред депутатите Борис Велчев.

От отчета на прокуратурата за миналата година стана ясно, че от всички образувани преписки само 10 % са станали дела. С тях обаче са се занимавали пълноценно и без това натоварените обвинители.

Намалената разкриваемост на престъпленията и по-честото прилагане на текста, който освобождава от наказателна отговорност и заменя с глоба е обяснението на главния прокурор защо е намалял броят на осъдителните присъди за сметка на оправдателните.

Като цяло той отчете относителна бързина и ефективност на прокуратурата, но призна, че този факт се размива в обстоятелството, че за поредна година броят на прекратените по давност дела се измерва в стотици хиляди.

Този факт беше всъщност и най-коментиран от депутатите-юристи, както и потвърденото признание от главния прокурор, че успех по т.нар. знакови убийства и големи корупционни престъпления все така няма.

„Прелом до месеци, иначе всички ще трябва да си понесем отговорността, включително и аз". - с това пожелание и обещание се раздели с депутатите Борис Вечлев.

Следващата дискусия ще е в пленарната зала.