Софийският градски съд (СГС) връчи препис от обвинителния акт на експремиера и настоящ лидер на ПЕС Сергей Станишев, който е обвинен заради изгубени седем секретни документа.

Въпреки че е бил редовно призован за днешното заседание, Станишев не се яви, а обвинителният акт бе връчен чрез неговия защитник адв. Васил Василев.

Припомняме, че Станишев и защитата му не можеха да се запознаят с документа, тъй като съдържаше класифицирана информация.

След решение на Софийския апелативен съд, СГС позволи на Станишев и защитата да се запознаят с документа. Процесът срещу Станишев обаче не тръгна и днес, тъй като законът изисква обвинителните актове да бъдат връчвани на подсъдимите в 7-дневен срок преди първото заседание, за да се запознаят със съдържанието.

„Най-накрая го получихме", коментира адв. Василев пред журналисти. Защитата не знае дали по делото има много работа и колко са свидетелите. Василев не знае дали съдът ще иска да разпита "лоялния гражданин", подал сигнала (Алексей Петров, б.а.), както и "лоялния премиер" (Бойко Борисов, б.а.) отнесъл го в съда.

Станишев е обвинен за това, че докато е бил премиер е загубил седем секретни доклада - три на ДАНС, два на МВР, един на министъра на отбраната и един от НАТО.

Бившият соцлидер не се яви на заседанието. Той има право на това, тъй като е освободен от наказателна отговорност и при евентуална присъда ще понесе само глоба.

Съдът насрочи заседание за 15 декември от 13.30 часа.