Около 10 са свръх натоварените прокуратури и съдилища в страната. Това стана ясно от годишния доклад на ВСС за 2010 година, който депутатите от правната комисия приеха единодушно със 17 гласа. Става дума предимно за районни съдилища.

Според доклада ВСС след изкъсо над 200 дела с висок обществен интерес. На всеки 6 месеца ВСС се среща с административните ръководители, за да обсъдят защо се бавят делата.

В пъти са намалели върнатите дела от съда за доразследване. Това ускори като цяло наказателното производство в страната, заяви Пламен Стоилов, член на ВСС.

Той каза, че под 4% са оправдателните присъди, произнесени през миналата година

България е с най-малък процент на оправдателни присъди в Европа, коментира председателят на ВКС Лазар Груев и даде за пример ръководения от него съд, който през миналата година е произнесъл само 2 оправдателни присъди.

Той изтъкна, че в Стара Европа оправдателните присъди, които годишно се произнасят са между 30-45%.

Груев категорично отказва да приеме, че съдът е виновен за всички отлагания в даден процес. За пример той посочи две от знаковите днешни дела - делото срещу Златомир Иванов - Златко Баретата днес беше отложено заради припаднал подсъдим, а делото срещу Мария Мургина - заради претърпяна от нея операция.

Категорично възразявам за това да носи отговорност българският съд, заяви той.

По повод вчерашното решение на СГС, който осъди Мануела Горсова да плаща на Максим Стависки разноски по дело, Груев коментира, че това е решение едва на първа инстанция. По думите му от години в обществото се създава впечатлението, че всеки проблем трябва да мине през съда; че мярката за неотклонение, различна от „постоянен арест" е пълен провал и едва ли не означава оневиняване на задържания; че присъда, различна от доживот не е никаква присъда.

Депутатите от комисията приеха неговия доклад за прилагане на закон за дейността на съдилищата.

Груев се оплака, че броят на делата нарастват всяка година, а в същото време се запазва щатът в съдилищата, което увеличава натовареността на съдиите.

Огромен ръст през миналата година бележат делата предимно в районните съдилища.

Остава нерешен въпросът с лошата материална база, като в тази класация се включва Софийски районен съд. В този съд на щат са 138 съдии, от които 120 реално правораздават.

Груев се обяви за децентрализация на конкурсите за магистрати и на съдилища, в които натовареността минава границата на нормалното. По думите му на съдия се падат по 1200 граждански дела или между 500-600 наказателни.

„Това не може да е ефективно правораздаване. Тази тенденция е много опасна," каза той.

Според него не е добре съдиите да мислят за срокове по делата, а не за правото. „Трябва да се вземат мерки в тази посока, защото ножът е опрял до кокала," заяви Груев.

Той има и идеи как да вкара най-после съда в 21 век.

Груев е разговарял вече с транспортния министър Ивайло Московски да бъде въведено електронно призоваване. По думите му Софийски районен съд през 2010 година е поръчал 500 хиляди призовки, 100 хиляди по електронен път.