Отново твърде ниска избирателна активност в Общото събрание на съдиите при новия избор на двама членове на ВСС.

По последни данни в 18.00 часа - края на изборния ден, общата избирателна активност в новия избор на членове на ВСС от квотата на съдиите е 26,34 %, при 30,38 % вчера.

Днес са гласували 580 от 2202-та съдии, имащи право на глас. Посредством системата за електронно гласуване през интернет са упражнили своя вот 541 магистрати, при 30,38 % регистрирана избирателна активност. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са гласували 39 съдии, при 9,26 % избирателна активност.

Секционната избирателна комисия отвори избирателната урна и започна преброяването на хартиените бюлетини, след което ще бъде съставен и подписан протокол с резултатите от гласуването.

Ниска съдийска активност и във втория изборен ден
Обновена

Ниска съдийска активност и във втория изборен ден

Днес изборът ще се счита за редовен, ако в него участват поне 33% от съдиите

Очаква се решението на Избирателната комисия за избора на членове на ВСС от квотата на съдиите.

Припомняме, вчера ниската избирателна активност провали избора на двама членове на Висшия съдебен съвет от съдийската квота - гласуваха едва 669 съдии, въпреки заявката на 1782-ма магистрати да гласуват. Избирателната активност беше 34.96%, което е по-малко от половината съдии с право на глас. Изборът бе се смятал за редовен, ако гласуват поне половината от съдиите.

Днес изборът можеше да се счита за редовен, ако в него участваха поне 33% от съдиите или 727 броя. Тъй като това не беше изпълнено, изборът ще е в понеделник, като тогава той ще се смята за приключил, независимо от това колко са участвали в него.