Избраните след изтичането на предвиденият в закона срок съдии в Конституционния съд няма да имат пълен мандат. Това гласи решение на КС, цитирано от БТА.

Решението е взето единодушно.

Конституционният съд бе сезиран от президента Румен Радев. Той искаше задължително тълкуване на текстовете от основния закон, с които се определя продължителността на мандата на съдия в КС, като и дали ако той е встъпил по-късно, мандатът му може да започне да тече от деня на встъпването.

В решението на КС се посочва, че конституционен съдия, избран или назначен след предвидения срок, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата, считано от конституционно дължимия момент за обновяването на състава на Съда.

Тълкуването е по повод текст в основния закон, според който "Мандатът на съдиите от Конституционния съд е 9 години. Те не могат да се избират повторно на тази длъжност. Съставът на Конституционния съд се обновява през три години от всяка квота по ред, определен със закон."

Това означава, че Десислава Атанасова и Борислав Белазелков няма да изкарат пълен мандат от 9 години.

Припомняме, че близо две години КС работеше в непълен състав.  В края на декември 2023 г. депутатите приеха нови правила за избор на съдии в Конституционния съд. До 11 януари НС трябва да предложи своите кандидати и квотата на съдиите в КС да бъде запълнена. ПП/ДБ издигнаха като кандидат за конституционен съдия Борислав Белазелков. ГЕРБ от своя страна издигната народният представител Десислава Атанасова.

До 11 янураи НС попълва квотите си за конституционни съдии

До 11 янураи НС попълва квотите си за конституционни съдии

За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители