13 души отиват на съд за проповядване на идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава. Повдигнати обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната в България организация "Ал Уакф Aл Ислями",  клон на едноименната саудитска фондация.

Припомняме, през октомври 2010 година прокурори от Благоевград, Пазарджик и Смолян, заедно с МВР и ДАНС проведоха специализирана операция по пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями". При обиските бяха открити голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред.

Обвиненията са за проповядване на антидемократична идеология, изразяваща се в противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.

Лидер на групата бил Саид Мутлу, а целта била проповядване на антидемократична идеология на територията на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Според материалите на окръжните прокурори от Пазарджик групата е проповядвала омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета.

Единият от обвиняемите - Ахмед Ахмед е вече осъждан на 3 години затвор, отложено за изпитателен срок от 5 години и обществено порицание. Всички обвиняеми -  Саид Мехмед Мутлу, Абдуллах Мустафа Салих, Ахмед Ахмед, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин, Али Ходжа - са с най-леката мярка за неотклонение - „подписка."