Обвинителен акт за атентата в Бургас през миналото лято най-вероятно ще има готов до март месец следващата година.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди днешното заседание на ВСС.

Според следствието следите водят към ливанската групировка „Хизбула". Българските власти идентифицираха двама заподозрени - австралиецът Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, който притежава канадско и ливанско гражданство. Фалшиви американски документи за самоличност бяха открити на мястото на атентата и ФБР призова за повече информация.

Припомняме, петима израелци и българският шофьор на автобуса бяха убити, а други 32-ма бяха ранени при взривяването на туристическия автобус край летище Сарафово на 18 юли миналата година. При експлозията загина един от поне тримата заподозрени атентатори.

Цацаров за пореден път увери, че намерението на прокуратурата е да се стигне до съд.
Той уточни, че когато бъдат събрани категорични данни за виновните лица, те ще бъдат поискани по съответния международен ред.

Главният прокурор припомни, че за две от тези лица ние знаем точната самоличност и точното местонахождение, което засега обаче отказа да коментира.
Ясно е обаче, че се намират в държава, за която са на лице способи на международната правна помощ, по силата, на която могат да бъдат поискани.
За третото лице се провеждат действия с цел разкриване на самоличността му.

Полагат усилия до края на годината да стане ясно дали тези лица ще бъдат приведени в България и дали ще им бъдат повдигнати обвинения. Все още обаче молба за тяхното екстрадиране не е изпратена.

Сотир Цацаров разясни и какви са вариантите пред прокуратурата: „Единият е да водим разследването и да установим, че имаме извършители, които не могат да бъдат изправени пред съд физически и да спрем разследването до разкриването на всички.

Другият вариант е по международни правни спогодби да осигурим поне известните ни лица, за които имаме безспорни доказателства, че са виновни макар и в качеството си на помагачи."

Ако тези лица не бъдат преведени в България, тогава ще се пристъпи към съдебен процес в тяхно отсъствие.

Прокуратурата не счита за необходимо да използва опциите в НПК, при които разследването да спира, докато лицата бъдат лично издирени. В крайна сметка става дума за тероризъм, заяви главният прокурор и добави: „Ние трябва да дадем ясен сигнал, че този тероризъм се наказва и среща нула толерантност в България и в крайна сметка се наказва."

Стана ясно и че около 95% от поръчките по разследването са изпълнени. Чакат се само елементи от съдебни поръчки от Турция и Италия, които са дали непълни отговори на всички въпроси.