"Темата за съдебната реформа беше изведена като приоритетна, това не е случайно, тъй като повече от 30 години демократичен преход съдебните реформи буксуват".

Това заяви пред БНР съдията от административния съд в София Калин Калпакчиев.

Според него причината за това е заложена в самата Конституция. "Предаването на еднакъв статут на съдиите и прокурорите, създаването на общ за тях съдебен съвет, капсулирането на управлението на съдебната власт с мнозинство в него на партиите, които с техните зависимости и недостатъци инфектираха съдебната власт. Външната квота не трябва да е политическа, а обществена. Или ако е политическа, да не е партийна, да е в по-широк смисъл", каза Калпакчиев.

Елена Йончева: Конгресът беше срамен, хвърли БСП в маргиналния сектор

Елена Йончева: Конгресът беше срамен, хвърли БСП в маргиналния сектор

Изслушването в ЕП ще покаже готовността ни за съдебна реформа

В потвърждение на тезата си той цитира предложение на Съюза на съдиите, според което прокурорската колегия трябва да си установи мнозинство на външна квота - парламентарна. Тя не трябва да е от прокурори, а да има форма на обществен контрол и отчетност на главния прокурор, която да е в противовес на неговата свръхсила в централизираната прокуратура, обясни съдията.

"Трябва на прокурорски съвет да бъдат възложени кадровите въпроси - повишаването, избора на прокурор, дисциплинарно наказание. И в този съвет главният прокурор да няма мнозинство. Така от една страна няма да има дисциплинарна и кариерна власт над прокурорите, но ще запази процесуалната си функция, което е важно за ефективността на разследването", обясни Калпакчиев.

Според него това може да стане с промяна в Закона за съдебната власт или чрез предстоящия избор на нов Висш съдебен съвет. Да се изберат от парламента членове на прокурорската колегия, които да не са прокурори. За съдийската колегия е важно - да има външна квота, но автентично външна - не представители на политически парти, не съдии. Адвокатите и представителите на академичната общност са естествен коректив, каза Калпакчиев.

"Парламентарните представители на прокурорската и на съдийската колегии не трябва да бъдат прокурори или съдии. Това ще осигури действителен обществен контрол, а и ще предпази от развращаване самите магистрати, които десетилетия са били подложени на процес на политическо обладаване", каза съдия Калпакчиев. Той е категоричен, че трябва да бъде променена средата.

Изслушват Кирил Петков на 27 януари в Европарламента

Изслушват Кирил Петков на 27 януари в Европарламента

По покана на Мониторинговата група за демокрация

"За да има успех този път съдебната реформа, трябва всички линии на действие да се движат едновременно. И реформата да не бъде оставена само на политиците или само на съдиите и прокурорите. Широките обществени дебати ще бъдат коректив. Още от сега е важно да започне конституционната дискусия", каза съдия Калпакчиев.

Той предупреди за опасност от бюрократизиране на съда, самозатварянето му, превръщането на съдиите в чиновници, което ги кара да неглижират реалните проблеми на хората и да се съсредоточават само в това да си решават делата.

По думите на магистрата това поражда и поддържа разяждащото усещане за несправедливост. Ние сме общество с изключително големи неравенства - икономически, социални, имаме големи групи от маргинализирани хора. Съдът би могъл да има водеща роля в решаването на тези големи неравенства, като бъде фактор, който свързва хората, които имат нужда от правосъдие, със социалната структура на държавата. Защото в един момент можем да се окажем с идеална Конституция, с идеално реформирани институции и с един бюрократичен съд, който не върши никаква работа". 

Петков обеща: Съдебна реформа ще има, и то много скоро

Петков обеща: Съдебна реформа ще има, и то много скоро

Премиерът с ясен критерий за новия шеф на КПКОНПИ - да има един аршин към всички