Отложиха обсъждането за назначаване на 15 съдии за Специализирания наказателен съд. Това стана по време на заседанието на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.
Искането беше на административния ръководител, съобщиха от ВСС.

В писмото си председателят на съда мотивира промяната в щатната численост с възможността Специализираният наказателен съд да бъде необезпечен кадрово. Това може да стане заради увеличаване на подсъдните делата.

Прехвърлят в Спецсъда корупционните дела срещу висши чиновници

Прехвърлят в Спецсъда корупционните дела срещу висши чиновници

Съдът ще е длъжен да обявява в какъв срок ще е готов с мотивите към присъдата

Припомняме, след влизане в сила от 05 ноември 2017 г. на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), както и да се влоши дейността му по отношение на делата, които разглежда в момента. С оглед вземане на информирано решение Съдийската колегия реши бъде поискана справка за последните три години.

Справката ще бъде от Прокуратурата на Република България за висящите досъдебни производства по чл. 411, ал. 4 от НПК. От окръжните съдилища, районните съдилища и Софийския градски съд за броя на образуваните дела, както и за броя на делата, на които не е даден ход на съдебното следствие, и са от компетентността на Специализирания наказателен съд, съгласно влезлите в сила промени в НПК.

Към настоящия момент утвърдената и заета щатна численост на съда е 19 длъжности. Те са разпределени - 1 административен ръководител, двама заместници и 16 съдии.

Според статистическите данни за 2016 г. Специализираният наказателен съд е с натовареност - 31,05 брой дела за разглеждане месечно от един съдия. Средната натовареност за страната е 12,52.

За първото полугодие на 2017 г. броят дела за разглеждане месечно от 1 съдия е 34,59 при средна за страната 15,47. Свършените дела са 33,28 при средна за страната 10,54.

Според анализ на данните от Отчета за работата на Специализирания наказателен съд за 2016 г. най-голям дял от постъпилите общо 6 580 дела в съда имат частните наказателни дела. Те са общо 6451 броя.

През 2016 година са разгледани общо 6707 дела. 6466 са частни наказателни дела, едва 239 броя са наказателни. Само 2 броя са административно-наказателните дела.

Данните са аналогични и за първото полугодие на 2017 г. За този период в Специализирания наказателен съд са постъпили 3594 дела, от които НОХД - 77. Частните наказателни дела - 3517, от които частни наказателни дела I - инстанция - 3 302 и частни наказателни дела с проведен разпити 215 броя.

От частните наказателни дела (ЧНД) относително голям е броя на делата по Закона за специалните разузнавателни средства.

За 2016 г. са издадени 2271 разрешения за ползване на СРС, а за първото полугодие на 2017 г. издадените разрешения са 1108.

Според Комисията по атестирането и конкурсите броят на съдиите трябва да бъде съобразн със степента на натовареност. Високата натовареност в Специализирания наказателен съд е заради частните наказателни дела, включително и тези по Закона за СРС.

По отношение на останалите категории дела, които се разглеждат в Специализирания наказателен съд, се констатира натовареност на магистратите по-ниска от тази на съдиите в Софийски градски съд.