Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е взела решение да предложи на министъра на правосъдието, да отправи искане до Службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия.

Целта е оказване на техническа помощ във връзка с изпълнението на цел 3.4.5. и 3.6.1. от Пътната карта за изпълнението на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата на съдебната система.

Техническата помощ ще бъде поискана за оценка на ефективността на системата на административните съдилища и оптимизирането им.

Предложение за това е направено от комисия "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" към Съдийската колегия на ВСС, във връзка с изпълнение на конкретни действия и мерки за оптимизиране на съдебната карта.

В нейната Цел 4 е заложена мярка "Оценка на ефективността на системата на административните съдилища и предложения за оптимизирането ѝ".

Визираната цел е във връзка с мярка 3.4.5. от Пътната карта за изпълнение на Актуализираната стратегия, за продължаване на реформата на съдебната система.

Оценката на ефективността обуславя необходимостта от извършване на функционален анализ на Върховния административен съд и административните съдилища, какъвто е предвиден в цел 3.6.1. от Пътната карта.

Искането за подкрепа се отправя от държава-членка на Европейския съюз, поради което следва ВСС да се обърне към министъра на правосъдието на основание чл. 368 - 370 от Закона за съдебната власт да инициира подобно искане.