25-годишният студент Боян Д. е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за държане на различни високорискови наркотични вещества в големи размери с цел разпространение - престъпление по член 354а, ал. 2 от НК.

Стойността на иззетите на три адреса във Варна различни видове наркотици е 61 505, 54 лева., съобщават от държавното обвинение.

Подсъдимият Боян Д. решил да стане наркоразпространител над средното ниво. Снабдявал се с големи количества наркотици, които разпространявал на дилърите от средното ниво във Варна.

За престъпния си "бизнес" наел апартамент под наем, който използвал като складова база. В друго жилище под наем, където живеел с приятелката си, също държал наркотици за продан. Продажби на високорискови наркотични вещества извършвал и от дома на родителите си.

С действията си подсъдимият студент влязъл в полезрението на полицията. На 22 май тази година при полицейска акция на ОДМВР-Варна Боян бил задържан на излизане от апартамента, ползван от него като наркосклад. При личен обиск служителите на реда намерили и иззели от него 230 грама амфетамини.

В условията на неотложност били извършени обиски и претърсвания в двата апартамента и в дома на родителите му, както и в автомобила, който Боян управлявал, макар че се водел на друго лице. Намерени и иззети били 1896,59 грама метамфетамини, 966,15 грама марихуана и 36,59 грама кокаин - всичко на обща стойност 61 505, 54 лева. Иззети били и 29 218 лева, върху които е наложен запор.

25-годишният Боян Д. е осъждан за същото престъпление, но е реабилитиран. Според прокуратурата умишлено извършеното деяние, което се наказва с лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева, е със стремеж за облагодетелстване по престъпен начин.

Предстои делото срещу Боян Д. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.