Четирима лекари ще бъдат изправени пред съда, след като варненската окръжна прокуратура внесе обвинителен акт срещу тях за причинена смърт поради немарливо изпълнение на служебните задължения, съобщава БиТиВи.

Обвинени за смъртта на 2-годишния Данаил Донев от Варна са д-р Алиев, д-р Неделчев от МБАЛ "Света Анна", д-р Костадинов и д-р Кокенски от МБАЛ "Света Марина". Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат от 1 до 6 години лишаване от свобода.

По делото към наказателна отговорност е привлечена и д-р Гочева. Според прокуратурата тя е вписала в Историята на заболяването неверни обстоятелства - отказ на майката на починалото дете от извършване на вид изследване, какъвто последната не е правила и не е подписвала.

Припомняме, на 19 април 2010 година 2-годишният Данаил Донев е заведен от родителите си в  спешното детско отделение на МБАЛ "Света Марина". Д-р Алиев прегледал момченцето и насочил родителите към болница "Света Анна" за хоспитализиране.

Родителите отишли в "Света Анна" същия следобед. Състоянието на момченцето се влошило и по спешност в 01.00 часа през нощта малкият е върнат отново в Университетската болница "Света Марина".

Започнатото лечение с антибиотици не дало резултат. Направена му е рентгенография и лекарите преценили, че трябва да го оперират. Твърде вероятно е обаче интервенцията да е закъсняла. На 22 април 2010 година 2-годишното дете почина.