Окръжната прокуратура в Разград предаде на съд 40-годишният Р.В. и 52-годишният Е.Е. за смъртта на работник и друг мъж поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност.

Тежката трудова злополука, при която загиват 24-годишен работник и 76-годишен мъж е на 9 септември 2015 год. при изпълнението на проект за изграждане на водния цикъл на град Исперих.

В обвинителния акт се посочват нарушенията на Наредбата за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строително-монтажни работи. При работата по проекта е нарушена технологията за последователността на изпълнение на тези дейности, не е прекратена работата и не е осъществен контрол при изкопни работи в преовлажнена почва.

Липсват ограждения, които да спрат достъпа на хора, неангажирани с дейности там, както и движението на превозни средства или строителни машини на безопасно разстояние от изкопите, които влизат в задълженията на техническия ръководител на обекта, какъвто е подсъдимият Р. В.

24-годишен е затрупаният от земна маса работник в Исперих

24-годишен е затрупаният от земна маса работник в Исперих

Товарен камион се свлякъл върху служителя

Е.Е., който е работил като шофьор на камион за извозване на земна маса, вместо да се движи по обходен път, е преминал с камиона успоредно на изкопа и на твърде близко и опасно разстояние от него. Спрял, тъй като един от загиналите застава на пътя му.

След това потеглил, но част от камиона пропаднал в изкопа, където се намирал един от пострадалите работници. Пропадането на земните маси наклонило на една страна товарния автомобил и той паднал в него. Там се намирал един от работниците, които свързвали тръбите за водния цикъл. При откъсването на земните маси в изкопа е завлечен от камиона и мъжът случайно оказал се там.

Предстои делото срещу двамата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане в Разградския окръжен съд.