Съдят двама мъже, извършили кражба със сила и заплахи, съобщиха от Окръжната прокуратура във Варна.

31-годишния Явор Хр. и съучастника му - 30-годишния Златомир Т. са обвинени за грабеж. За подсъдимия Явор деянието представлява опасен рецидив.

На 7 юни 2016 г. в района на ул. "Барутен погреб" във Варна Явор в съучастие със Златомир откраднали от добричлия чанта с 470 долара, 1080 лева, слънчеви очила "Прада", задграничен паспорт и други вещи на обща стойност 2458 лева.

Те заплашили мъжа и употребили сила при акцията си. По време на грабежа нападнатият и ограбен мъж седял в автомобил с отворена врата и прозорец. Двамата подсъдими решили да го "изгърбят".

Нападнатият успял да избие ножа от ръцете на Златомир и да излезе от колата. Потърсил помощ, като спрял такси. По радиостанцията шофьорът съобщил в централата на таксиметровата компания за инцидента. Подаден бил сигнал до полицията.

На мястото на инцидента бил намерен метален нож с острие 18 см и иззети дактилоскопни следи. Извършено било и разпознаване, като ограбеният мъж посочил Явор като човека, който му издърпал чантичката с парите, а за Златомир обяснил, че го нападнал пръв и размахвал ножа.

И двамата подсъдими са осъждани. Явор Хр. е с две влезли в сила присъди преди извършването на грабежа заедно със Златомир. Той е приведен в затвора, откъдето бил освободен предсрочно с условна присъда за останалата част от наказанието.

Златомир Т. е бил с мярка за неотклонение "Задържане под стража" с определение на Варненския окръжен съд, което било отменено в края на ноември 2016 г. от Апелативния съд.

Ако Явор Хр. бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години. Съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото му.

Съучастникът му Златомир Т. при признаване на вината му от съда може да търпи наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода. Щетите от престъплението в размер на 2458 лева не са възстановени до момента. Предстои делото срещу двамата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.