Двама са предадени на съд за телефонни измами за над 30 000 лева, съобщиха от районната прокуратура във Варна. Единият е студент, другият - безработен.

21-годишният студент Стефан Ст. и 20-годишният Даниел С. са предадени на съд от Районната прокуратура във Варна за извършени телефонни измами. Общата сума на измамите на двамата подсъдими надхвърля сумата от 30 000 лева.

Стефан успял да набави за себе си и за друг сумата от 9752 лева. Той заблудил жена от Варна, че съдейства на полицейски екип срещу телефонни измамници.

Студентът бил нает от непознат ромски амбулантен търговец на парфюми във Велико Търново да работи като куриер за събиране на пари и документи. Връзката с него била поддържана от мобилни телефони на румънски оператор. Стефан Ст. получавал пари за работата си като муле на телефонните измамници и добре разбирал, че участва в схемата на измамниците.

Когато решил да се откаже и съобщил това на неизвестните си работодатели по телефона, получил заплахи и ултиматум да си намери "заместник". Тогава 21-годишният студент препоръчал свой безработен приятел. Обяснил задълженията му, както и опасностите да се участва в ало-мафията. Въпреки това 20-годишният Даниел С. се съгласил.

Така в периода от 18 януари до 22 януари тази година Даниел участвал в три телефонни измами, като общата сума от тези престъпления е близо 25 000 лева. При последната измама 20-годишният Даниел взел парите на варненско семейства. Те били оставени от непълнолетно им дете в ученическа раница под пейка в района на гробищния парк.

Очаква се делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.