Съдят кметът на Шабла за злоупотреба с евросредства в размер на 267 836 лева.

Мариян Жечев е обвинен, че на 13 ноември 2015 г. в качеството си на кмет на община Шабла е представил неверни сведения за изпълнени строително-монтажни работи по Програмата за развитие на селските райони пред Регионалната разплащателна агенция.

В заявка за окончателно плащане подсъдимият представил като изпълнени дейности, които не били извършени от фирмата изпълнител "Шабла спорт 2015". Целта била да се получат средства от еврофондовете в размер на 525 488 лева. Към 21 декември 2015 г. вече са били отпуснати 267 836 лева от тях.

Неизпълнените строително-монтажни работи са били установени при експертна проверка и са били описани детайлно в приложен контролен лист. На място е извършена и допълнителна проверка.

С уведомително писмо за изплащане на средствата от държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция са били описани сумите, които не са били допустими за финансиране. Заради несъответствието между заложените в договора елементи на инвестицията и реално изпълнените дейности е направена промяна на плащанията.

По проекта е трябвало да бъдат изградени стадион, помощно игрище, игрище за волейбол, баскетбол и тенис, водна площ за гребни спортове, паркинг, ограда, вертикална планировка, обслужваща сграда с трибуни, СОТ и пожароизвестителна система. Някои от дейностите, които вече са платени, все още не са изградени.

Делото е насрочено за 6 декември тази година в Добричкия окръжен съд. Срещу Мариян Жечев са назначени 2 експертизи и са разпитани свидетели. Присвоените средства не са възстановени.